Opnieuw historische vondst in Vianen: drie kanonskogels

© Klaas de Zwaan
VIANEN - "Houdt het dan nooit op?", twitterde raadslid Klaas de Zwaan uit Vianen vanmorgen gekscherend over de zoveelste historische vondst in zijn stadje, dit keer ook echt in zijn straat.
Bij rioleringswerkzaamheden op de Langendijk zijn vanmorgen drie grote kogels gevonden. Vermoedelijk zijn het kanonskogels. "Samen met de gemeente zal een archeoloog de kogels ophalen en ter plaatse bekijken of er meer informatie te vinden is", laat wethouder Christa Hendriksen weten.
© Gemeente Vijfheerenlanden
"Het lijkt mij dat het gaat om de eerste kanonskogels van na 1300", reageert Hans Kluit van de Historische Vereniging Het Land van Brederode. "De kogels hadden toen nog verschillende maten en werden afgevuurd met zogenoemde steenbussen. Je ziet deze kogels wel meer in Vianen."
In korte tijd zijn veel opgravingen gedaan in Vianen. Naast een massagraf met skeletten gaat het om een verborgen muur en resten van een oude stadstoren.
Door de vondsten staat Vianen de laatste tijd veel in de belangstelling. Vooral na de vondst van skeletten van vermoedelijk Britse soldaten was dat het geval. "We leren veel over onze geschiedenis en dit geeft Vianen internationale bekendheid. Dat maakt me trots", zei wethouder Christa Hendriksen (Erfgoed) daarover.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.