Amersfoorter veroordeeld voor afluisteren en belagen van ex

© RTV Utrecht / Riks Ozinga
AMERSFOORT - Een 33-jarige Amersfoorter is veroordeeld tot een taakstraf voor het afluisteren en belagen van zijn ex-vrouw.
Begin december vorig jaar lag de man in scheiding met zijn vrouw. Hij belde haar meerdere keren met een afgeschermd nummer. Ook was hij te vinden in de buurt van haar woning. Zeker één keer ging hij ook zonder toestemming naar binnen. Hij wist toen stiekem een stekkerdoos met afluisterapparatuur te plaatsen, maar werd gezien bij de woning door zijn ex en jongens uit de buurt.

Bij spyshop geweest

De man ontkent alles, maar de rechtbank gelooft hem niet. Uit onderzoek blijkt dat hij in de buurt is geweest van een zogenoemde spyshop in Amsterdam. Ook is er met zijn telefoon meerdere keren naar het telefoonnummer van de simkaart in de stekkerdoos én naar zijn ex-vrouw gebeld.
Volgens de rechtbank heeft de man op vergaande wijze inbreuk gemaakt op haar privéleven, negeerde hij een contactverbod en is het "zorgelijk" dat hij geen verantwoordelijkheid neemt en bekent.

Straf

Bij het bepalen van de straf is gekeken naar soortgelijke zaken. Daarnaast is rekening gehouden met het feit dat de belaging van korte duur is geweest, dat er inmiddels een omgangsregeling is tussen de man en de kinderen en dat de scheiding bijna is afgerond. Een contact- of locatieverbod, al dan niet met een enkelband, is daardoor een te vergaande stap, vindt de rechtbank.
De Amersfoorter krijgt daarom alleen een taakstraf opgelegd van 160 uur waarvan 118 uur voorwaardelijk. Hij hoeft die niet uit te voeren omdat hij al 21 dagen in voorarrest heeft gezeten. Wel is er een stok achter de deur: als hij weer de fout in gaat, kan de voorwaardelijke straf van 118 uur alsnog in werking treden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.