Corona lokt jongeren naar jachtopleiding: 'Ik ben niet met de jacht opgegroeid'

AMERSFOORT - Een curieus dwarsverband. De Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging leidt dit jaar meer jongeren dan ooit op voor het jachtdiploma. Meer dan de helft van de ruim duizend beschikbare plaatsen wordt bezet door jongeren en dat heeft volgens de Amersfoortse vereniging alles met corona te maken.
Want de crisis heeft de jonge cursisten, in leeftijd van 18 tot 36 jaar, naar buiten gelokt. Zo kwamen ze vervolgens op het idee om iets actiefs te gaan doen in de natuur. Één van die jonge jagers is de 22-jarige Julia de Vries. Ze werkt op de communicatie-afdeling van de vereniging en is toevallig gister net geslaagd voor het jachtdiploma.

'Niet met jacht opgegroeid'

Dat ze nu het diploma heeft gehaald, had ze jaren geleden nog niet zien aankomen. "Ik ben niet met de jacht opgegroeid", zegt Julia. Dat ze toch bij de jagersvereniging is beland, komt omdat ze tijdens haar opleiding een gastles kreeg van de vereniging over de beeldvorming rondom jagen. Het idee om mensen anders over de jacht na te laten denken vond ze wel interessant, na een succesvolle stage kon ze bij de vereniging blijven.
Het jachtexamen bestaat uit drie onderdelen, zegt Julia. Het eerste onderdeel is de jachtpraktijk, waarin jachtsituaties worden nagebootst. "De nieuwe jager moet laten zien dat hij goed en veilig jaagt. Je moet bijvoorbeeld je wapen goed vasthouden en oog hebben in wat voor omgeving je je bevindt."
Want Nederland is een druk bevolkt land en een ongeluk kan in een heel klein hoekje zitten. Het examen is dan ook vooral heel praktisch. "Hoe klim ik met een wapen over een hek? Hoe draag ik mijn wapen veilig en netjes? Dat heb ik tot in den treure geoefend. Ik hoor nog altijd de stem van de instructeur in mijn hoofd."
Bij het tweede en derde examen wordt er ook geschoten. Zo moest Julia laten zien dat ze met een hagelgeweer minstens 18 van de 25 kleiduiven kon raken. En met het kogelgeweer moest ze een doel op honderd meter afstand zien te raken. "Het kogelgeweer gebruiken we voor de grotere wilde dieren", zegt Julia. "In de provincie Utrecht gebruiken we dat geweer met name voor reeën.

Geestelijk in orde om wapen te kopen

Dat Julia geslaagd is voor haar jachtdiploma, betekent nog niet gelijk dat ze ook kan gaan jagen. "Je moet eerst nog een plek hebben of vinden om te kunnen jagen", zegt zij. Je moet ook een wapenkluis hebben, die stevig aan de muur is vast geboord, de politie wil dat ook controleren. Daarnaast moet je bij een wapenhandel een optie tot koop op een wapen hebben."
"Op het moment dat die nummers van het wapen zijn bijgeschreven zijn op je jachtakte kan je pas je wapen ophalen", vervolgt zij. Als eerste aanvragers moeten wij ook de e-screener doen. Dat is een computertest die bepaalt of je geestelijk in orde bent om een wapen te hebben."
De jagers helpen vervolgens met het wildbeheer en worden bijvoorbeeld ook gebeld om aangereden dieren uit hun lijden te verlossen. Ook wordt het geschoten wild doorverkocht, weggegeven of zelf opgegeten.
Ook dat verklaart volgens de jagersvereniging naast corona de toegenomen populariteit. Want wild past in de trend van duurzaam en lokaal eten. Hoewel ze zelf dus nog even niet op jacht mag, ligt ook de vriezer bij Julia dan ook vol. "Ik heb nu van een andere jager reebiefstuk en gemarineerde ganzenborsten in de vriezer."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.