Instellingen

Warenhuis in voormalig Broese-pand nieuwe impuls voor Utrecht: 'Leegstand is nooit goed'

UTRECHT - In Utrecht wordt verheugd gereageerd op de plannen voor een duurzaam warenhuis in het voormalige Broese-pand aan de Oudegracht. Vandaag kregen de nieuwe huurders de sleutel van het gebouw. Zij willen er samen met andere ondernemers een plek van maken waar je al je dagelijkse spullen kunt kopen. Alles wat je er straks kunt vinden, moet een duurzaam karakter hebben.
Verbouwing duurzaam warenhuis kan beginnen
Het nieuwe warenhuis is zeer welkom volgens het Utrechtse centrum management. "Het bepaalt voor een deel de loop door de Steenweg. Door ervoor te zorgen dat je een bestemming hebt, verandert de looproute op een positieve manier", zegt centrummanager Jeroen Roose - van Leijden.
Het pand stond het afgelopen jaar leeg; het was lastig om nieuwe huurders te vinden voor het grote oppervlakte. "We zijn er heel blij mee dat er op deze manier een invulling wordt gegeven aan het pand", zegt Roose- van Leijden.

Tweedehands

Ook het winkelend publiek in Utrecht ziet het nieuwe warenhuis wel zitten. "Het lijkt me geweldig, zeker als het duurzaam is. Gewone warenhuizen hebben we al genoeg", zegt een vrouw die voorbij komt. Ze denkt dat levendigheid in het grote leegstaande pand welkom is. "Leegstand is nooit goed voor de stad, hoe meer winkels hoe beter", zegt ze.
De nieuwe huurders in het voormalige Broese-pand
De nieuwe huurders in het voormalige Broese-pand © RTV Utrecht/Hannah Cammeraat
Twee meiden zijn ook enthousiast over de plannen in het kader van duurzaamheid. "Er komen hier zoveel mensen langs, ik denk dat het wel heel goed is." Zelf proberen ze ook duurzame keuzes te maken tijdens het winkelen. "Ik koop wel eens tweedehands kleding. Ik probeer niet alleen 'fast fashion' en goedkope kleding te kopen", zegt een van hen. Haar vriendin bestudeert ondertussen het pand. "Ook voor het uiterlijk van het pand is het goed dat er wat in komt want nu is het wel een beetje lelijk", is haar conclusie.
Een winkelende studente vindt een duurzaam warenhuis ook een goed plan. Ze zou ook naar binnenstappen als de prijzen hoger zijn dan in niet-duurzame winkels. "Dat komt wel omdat m'n moeder het betaalt. Zij vindt duurzaamheid heel belangrijk. Als ik zelf betaal, denk ik wel meer aan de prijs."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.