Spanningen Molukse wijk Leerdam lopen opnieuw op

LEERDAM - De spanningen lopen op in Leerdam-West. Volgens burgemeester Sjors Fröhlich veroorzaakt een groep jongeren forse overlast. Zij zouden onder meer intimideren en politieagenten treiteren. Daarom is er sinds vorige week massale politie-inzet in de Molukse wijk. Maar wijkbewoners zijn nu een tegenactie begonnen en delen online massaal een pamflet waarin ze spreken van machtsmisbruik en framing van de jongeren. "Dit vinden wij apartheid."
Het pamflet dat veel gedeeld wordt op Facebook
Het pamflet dat veel gedeeld wordt op Facebook © Facebook
Politieagenten worden wel degelijk geïntimideerd en beledigd in Leerdam, geeft een politiewoordvoerder aan. Een groep jongeren zou de afgelopen tijd voor zoveel overlast rondom en in de Molukse wijk hebben gezorgd, dat er veel meer politie op de been is gebracht. "Onacceptabel", noemde burgemeester Sjors Fröhlich (Vijfheerenlanden) de intimiderende opmerkingen richting de politie eerder al.
Het is niet de eerste keer dat het misging in Leerdam-West. Afgelopen Pasen was er door onrust in de wijk ook al veel politie opgetrommeld, bijvoorbeeld. De laatste weken was het opnieuw onrustig en werd er vuurwerk afgestoken en harde muziek gedraaid, midden in de nacht. Afgelopen woensdagnacht was er ook vanuit het niets een harde vuurwerkknal te horen.
"Er was brand in een container, vlak bij een appartementencomplex", legt een gemeentewoordvoerder uit. "Daarbij zijn diverse ruiten kapot gesprongen. Politie stelde vast dat de brand was aangestoken en onderzoekt de zaak nog steeds."
Mijn zoon wordt eerder door de politie in de gaten gehouden dan zijn vriend, die er dan toevallig niet zo Moluks uitziet
Jacqueline, buurtbewoonster
En daarom dus de extra politie-inzet. Dat sommige agenten met regelmaat worden geïntimideerd, noemt de gemeente ontoelaatbaar. "Ze moeten gewoon altijd hun werk kunnen doen. Dat getreiter pikken we niet langer", zei burgemeester Fröhlich tijdens de raadsvergadering.
Binnen de Molukse wijk zelf wordt op meerdere manieren naar dit "conflict" gekeken. Aan de ene kant zijn er buurtbewoners die gek worden van de vrijwel dagelijkse uitspattingen van vuurwerk. "Elke avond is het wel mis", geeft een bewoner aan. "Het is zelfs zo zwaar, dat de ramen trillen. Zoiets verwacht je niet. Hopelijk wordt er snel wat aan gedaan."

'Geframed'

Aan de andere kant staan buurtbewoners die achter "hun" jongeren staan. Op pamfletten die op social media gedeeld worden, wordt de beslissing om extra politie in te zetten onder apartheidsbeleid geschaard. "Het verhaal wordt omgedraaid", zegt bewoonster Jacqueline Sipahelut. "Wie die vuurwerkbom bijvoorbeeld gooide? Tja, geen idee. Maar het is te gemakkelijk om dat per definitie op de jongeren uit onze wijk te schuiven."
De jongeren worden geframed, vindt ze. "Kijk naar mijn eigen zoon. Hij wordt eerder door de politie in de gaten gehouden dan zijn vriend, die er dan toevallig niet zo Moluks uitziet. De groep waar het volgens de burgemeester omgaat is - zo zien wij het - een combinatie van mannen tussen de 19 en 27, die stuk voor stuk normale banen hebben."
Deze groep heeft nu ook een brief aan de wijk gestuurd, vertelt ze. "Ja, om uit te leggen dat de politie hun gedrag uitlokt. En dat ze heel graag in gesprek gaan met mensen die de geluidsoverlast bijvoorbeeld hinderlijk vinden."

Jongerenwerker

Hoe lang de extra politie-inzet blijft? Het is nu immers wel iets rustiger in de wijk, maar de agenten kunnen niet eeuwig blijven. De gemeente laat echter weten dat ze nog niets kan vermelden over een einddatum. "De politie is daar voor de orde, en om de verbinding met de wijk te blijven behouden", zegt een woordvoerder.
Het is de vraag wat een passende oplossing is. Buurtbewoonster Jacqueline hoopt dat er geïnvesteerd kan worden in jongerenwerkers. "Dat werkt een stuk minder heftig dan politieagenten, schat ik." Burgemeester Sjors Fröhlich zegt in ieder geval altijd bereid te zijn in gesprek te gaan met de bewoners.
Begin april maakten we onderstaande reportage over de onrust in Leerdam.
Rond Pasen was er ook al onrust in de Molukse wijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.