Opnieuw zoekt Nederlands onderzoeksteam naar vermiste Rida in Oostenrijk: 'Wat kunnen we anders doen?'

ZEIST - "Je krijgt de ene na de andere tegenslag." Voor de familie van de inmiddels ruim twee weken vermiste Rida Zoundri uit Zeist gaat de situatie van kwaad tot erger. Ze voelen zich tegengewerkt door de politie en naarmate de tijd verstrijkt leven ze steeds meer tussen hoop en vrees. Maar er zijn ook lichtpuntjes. Een crowdfundingsactie heeft 20.000 euro opgeleverd en vanavond vertrekt er een nieuw zoekteam naar de Oostenrijkse bergen.
Rida Zoundri uit Zeist.
Rida Zoundri uit Zeist. © RTV Utrecht / Hamid Zoundri
Dat zoekteam staat onder leiding van patholoog Frank van de Goot uit Baarn. Hij heeft ervaring op dit vlak. Eerder hielp hij bijvoorbeeld mee bij de vermissing van de studenten Kris Kremers en Lisanne Froon in Panama. "Het is zeker niet de eerste keer dat ik zoiets meemaak", vertelt Van de Goot. "Er verdwijnen regelmatig mensen en een wezenlijk deel daarvan wordt gewoon nooit meer gevonden. Ik wil die jongen vinden. Niet zozeer voor mezelf, maar voor de familie die mij hiervoor benaderd heeft."

Verwijten voor later

Die familie kan al dit soort hulp goed gebruiken. Rida's oom Hamid is zwaar teleurgesteld in hoe de politie de zaak van zijn vermiste neefje oppakt. "Het enige wat de politie heeft gedaan, is zijn telefoon uitpeilen en daar gezocht. Terwijl meerdere deskundigen - waaronder Frank - ook zeggen: in de bergen kan zo'n telefoonsignaal overal vandaan komen. De Oostenrijkse politie heeft veel nagelaten en ook de Nederlandse politie heeft niet snel genoeg druk gezet. Het zijn verwijten voor later, want het gaat erom wat we nu kunnen doen. Maar één ding is duidelijk geworden: van de politie hoeven we niets te verwachten."
Oom Hamid is dag en nacht bezig met de vermissing van zijn neefje Rida.
Oom Hamid is dag en nacht bezig met de vermissing van zijn neefje Rida. © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Van de Goot merkt vaker dat families andere verwachtingen hebben van een zoektocht. De realiteit is meestal harder, zegt hij. "Je kunt niet oneindig lang naar iemand blijven zoeken. Mensen hebben weleens een geromantiseerd beeld. Dat het leger wordt ingezet, en alle andere mogelijke middelen. Zo werkt het niet, er is een beperkt budget. Als iemand daarmee niet boven water komt, zegt de overheid: we doen even niks meer tot er nieuwe aanwijzingen zijn. Het zou niet de eerste keer zijn dat er miscommunicatie is tussen families of toeristen, of dat er huiselijke ruzie is en dat mensen ineens ergens weer opduiken."
Hij verwacht overigens niet dat dat het geval is bij de 19-jarige Rida. En ook Hamid heeft moeite met die suggestie. "De politie probeert de indruk te wekken dat hij is weggegaan. Zo'n politieagent zei zelfs: 'Misschien heeft hij de trein gepakt naar Duitsland.' Ze hebben hem zien aankomen op het station, op de beelden. Waar zijn dan de beelden dat hij vetrokken is? We kregen een belletje van hem in nood. Hij is niet vertrokken uit deze bergen. Het is onmogelijk."
Er wordt al bijna twee weken naar Rida gezocht.
Er wordt al bijna twee weken naar Rida gezocht. © RTV Utrecht

Alle scenario's open

En dus hopen de familie en het zoekteam van Van de Goot dat ze op zijn minst een spoor van Rida zullen vinden in de bergen van Innsbruck. Van de Goot vertrekt vanavond met zijn broer, een oud-militair en een derde lid van het zoekteam voor forensische opsporing. "Ik ga volledig uit van een ongeval", zegt Van de Goot. "Maar de politie in Oostenrijk houdt alle scenario's open. Ik wil het niet op mijn geweten hebben dat als we iets vinden de laatste sporen van een eventueel misdrijf worden gesloopt."
Ook Hamid gaat vandaag met een aantal mensen weer richting Oostenrijk. "Zolang het moet, doen we dat. Er is geen weg terug. Wat kun je anders doen? Moet je dan gewoon hier in Nederland blijven, wetend dat de politie daar niks doet? Tot we een belletje krijgen: hij ligt hier? Dat is geen optie voor ons."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.