RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Sluisdeuren teruggeplaatst in historische Koninginnensluis in Nieuwegein Vreeswijk: 'Het zijn puzzelstukjes'


NIEUWEGEIN - Na een grondige renovatie kunnen de enorme sluisdeuren van de Koninginnensluis in het Nieuwegeinse Vreeswijk er weer een flinke tijd tegenaan. Vanochtend is begonnen met het terughangen van de deuren. De verwachting is dat ze alle vier eind deze week weer op hun plek hangen.

"Dit is de kroon op het werk", zegt Roger van Duivenbode. Als omgevingsmanager bij Van den Herik houdt hij het terugplaatsen in de gaten. "Het zijn puzzelstukjes. Als ze goed passen, kunnen ze geplaatst worden. Dan kan de sluis weer goed werken."

Opening door Wilhelmina
Dat terugplaatsen gaat met respect en precisie, want we hebben het hier over een historische sluis. De Koninginnensluis werd in 1894 in het Merwedekanaal ten noorden van de Lek geplaatst, zegt Vreeswijk-kenner Wim van Meeteren. "Wilhelmina was toen 11 jaar en heeft de opening verricht."

Daar dankt de sluis dan ook haar naam aan, want behalve Wilhelmina was ook koningin-regentes Emma bij de opening aanwezig. Achter die opening zit een heel verhaal, zegt Van Meeteren. "Het was een zeer koude dag. Het regende en het waaide." Wilhelmina wilde dat de burgemeester windschermen zou plaatsen, maar dat deed hij niet.

"Toen sprak ze de woorden: 'Een oord waar het zo koud is, daar wil ik nooit meer komen'. En dat heeft ze dan ook nooit meer gedaan", lacht hij. Voor Vreeswijk maakte dat weinig uit. De sluis werd een doorvoerroute voor de handel met Duitsland en zorgde voor economische voorspoed. "Er waren hier 28 kruideniers, 12 bakkers en 9 slagers", somt Van Meeteren op.

Sluisdeuren teruggeplaatst in historische Koninginnensluis in Nieuwegein Vreeswijk


Grondig opgeknapt
Die winkels zijn inmiddels allemaal weg, maar de historische sluis is er nog steeds. De twee houten- en twee stalensluisdeuren zijn grondig opgeknapt, zegt Van Duivenbode. "In de deuren zitten een aantal kleppen om het water door te laten, die zijn allemaal vernieuwd. Ook zijn er verschillende delen hout opnieuw bevestigd, dat gaat om het zogeheten afdichthout en aansluithout. Daarnaast zijn alle scharnierpunten aangepakt."

Als de sluisdeuren allemaal weer goed hangen, wordt alles eerst nog uitgebreid getest. De verwachting is dat de eerste boten volgende week door de opgeknapte Koninginnensluis kunnen varen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -