'Winkelleegstand loopt snel op in Utrecht'

© Jeroen Komen @ikreis
UTRECHT - Door de coronacrisis is de leegstand in met name de grootste Nederlandse binnensteden onverwacht snel opgelopen. Daardoor ligt verloedering van de bekende winkelstraten op de loer, meldt het FD vanochtend. Vooral Utrecht en Amsterdam lijken te maken te hebben met leegstand.
In een brief die vorige week aan de Tweede Kamer is verstuurd, schrijft de Utrechtse wethouder Klaas Verschuure dat de omzetverliezen in sommige winkelstraten oploopt tot 40 procent en dat er een grote afname is van de toeristenstroom. "Dat leidt nu al tot clustering van leegstand met verloedering en ondermijning op de loer op de korte en middellange termijn", schrijft Verschuure namens de zes grootste steden van het land.
In de binnenstad van Utrecht staat op dit moment 8,6 procent van de winkelpanden leeg. Dat is twee keer zo hoog als twee jaar geleden, meldt het FD. Vooral op de Steenweg is veel leegstand: vier op de tien panden is leeg. In Eindhoven ligt de winkelleegstand zelfs op 9,3 procent.
In de krant zegt retailbelegger Prowinko optimistisch te zijn over de toekomst als toeristen straks weer terugkomen naar de steden. Volgens belegger Vastned kost het tijdens een lockdown nu eenmaal meer moeite om huurders te vinden als een pand leeg komt te staan. Sommige pandeigenaren verlagen ook de huren bij nieuwe contracten. In de Domstad daalde de huurprijs op de beste locaties in de binnenstad zelfs met zo'n 40 procent in een jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.