Utrecht krijgt Apple-museum, moet grootste van Europa worden

UTRECHT - Utrecht krijgt over een half jaar het grootste Apple-museum van Europa. In winkelcentrum The Wall, naast de snelweg A2, moeten binnenkort meer dan vijfduizend objecten te zien zijn die allemaal gemaakt zijn door het computerbedrijf uit het Amerikaanse Cupertino.
Inboedel sluitend Drents Apple Museum naar Utrecht

Apple Museum Drenthe sluit

En zoals zo vaak: met de komst van iets nieuws, verdwijnt er ook iets ouds. In dit geval is dat het Apple Musem in het Drentse Westerbork. Die instelling, gewijd aan 'de computer die de wereld heeft veranderd', was in 2018 nog in het dorpje Orvelte uit het jasje gegroeid en verhuisd naar Westerbork. Maar daar sluit het nu de deuren: het is te moeilijk om vrijwilligers te vinden en de huur van het huidige pand is te hoog.
"Vrijwilligers willen wel komen maar alleen in de wintermaanden, want in de zomer gaan ze met de caravan op stap. En dat is best een moeilijke zaak. Ook voor het bestuur. Maar corona heeft ons wel een beetje de das om gedaan", zegt Izaäk Buwalda van Stichting Apple Museum Nederland tegen RTV Drenthe.

Ed Bindels

Een deel van de verzameling van het oude Apple Museum, van iMacs, toetsenborden en floppydrives tot handleidingen, gaat naar techniekmuseum Oyfo in Hengelo. Maar het grootste gedeelte wordt overgenomen door het nieuwe museum in The Wall. Dat komt uit de koker van Ed Bindels, oprichter van Amac: een grote verkoper van de computers.
Bindels: "Vóór de oprichting van Amac in 2005, toen ik nog voor een andere computerwinkel werkte, had ik al een Macintosh portable op zolder staan. Dat 'portable' was relatief, het is een joekel van een apparaat dat door de loodaccu loeizwaar is. Geweldig om die nu te zien naast de huidige MacBooks."
Hij heeft ambitie: het grootste Apple-museum van de wereld hebben. En hiermee komt hij wel een heel eind.
Izaäk Buwalda, Apple Museum in Drenthe over Ed Bindels

Overgenomen

De collectie in Utrecht zal bestaan uit een combinatie van persoonlijke eigendommen van Bindels en spullen uit het Apple-museum in Drenthe. Bindels is zelfs nog in Westerbork komen kijken en was onder de indruk van de verzameling, zegt Buwalda. "Hij heeft ambitie: het grootste Apple-museum van de wereld hebben. En hiermee komt hij wel een heel eind. Hij had het wel nodig, ja. Dat zei hij ook wel. Zo eerlijk was hij ook wel."
Boodschap van Ed Bindels in Apple Museum in Drenthe
Boodschap van Ed Bindels in Apple Museum in Drenthe © RTV Drenthe

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.