Vmbo-leerling Lisa hoort live op radio dat ze geslaagd is: 'Echt? Super leuk!'

© ANP
PROVINCIE UTRECHT - Vmbo-leerlingen voor het kaderberoepsgerichte en de basisberoepsgerichte leerweg krijgen vandaag het verlossende telefoontje over hun eindexamen: zijn ze geslaagd of gezakt? Ook op de Utrechtse school X11 Media en Vormgeving hopen 76 leerlingen vandaag goed nieuws te mogen ontvangen.
Vmbo-leerling Lisa kon het vanochtend nauwelijks bevatten toen zij op de radio hoorde dat ze geslaagd is voor haar eindexamen. Een van haar docenten, Marion Willemsen, mocht het goede nieuws live in de uitzending vertellen. "Lisa, jij mag de vlag uithangen, want jij bent geslaagd!"
Beluister hier het fragment:

Afwachten

Tot vanochtend was het nog wel peentjes zweten voor Lisa, vertelde ze voorafgaand aan het goede nieuws. "Ik denk dat het wel moet gaan lukken, maar het is wel spannend vandaag. Vriendinnen van mij hoorden vorige week al dat ze geslaagd waren. Ik vond het wel jammer dat ik langer moest wachten. Dat was wel vervelend."
Docent Marion Willemsen: "In die tussentijd probeer je samen met de leerlingen vooruit te blikken op wat voor een feest dat gaat brengen en je praat over vervolgopleidingen. (...) We zeggen ook tegen de leerlingen dat ze moeten proberen zich wat te ontspannen. Dat is soms wat lastig."
Voor de vmbo-leerlingen waren vooral de examens Nederlands en maatschappijkunde lastig. "We zijn benieuwd hoe ze die examens gemaakt hebben, maar we vinden het sowieso knap hoe de leerlingen erin stonden", aldus Willemsen.
De bekendmaking van de eindexamenuitslagen gebeurt telefonisch, maar ook de app Teams wordt dit jaar ingezet. "We kunnen dan in de woonkamer zien hoe het feest losbarst. Dat is heel leuk om te zien. Daarna gaan ze naar school toe en komen ze hun medescholieren tegen die geslaagd zijn. De leerlingen hoeven geen 1,5 meter afstand te houden, dus het is heel fijn dat ze op school mogen komen en elkaar een knuffel kunnen geven."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.