Bas ontdekte tumor dankzij commandodroom, nu zamelt hij geld in voor kankeronderzoek én militairen

Utrecht - Commando worden was de droom van Bas Meijer (27), maar Defensie keurde de rugbyer en vechtsporter af vanwege gehoorproblemen. Bij vervolgonderzoek in het UMC Utrecht werd later bij toeval een hersentumor ontdekt. De wereld van Bas stortte in. Toch heeft hij kracht gevonden voor een bijzondere crowdfundingsactie: Ziek Sterk. "Al zal ik niet beweren dat ik een wondermethode heb om om te gaan met het zwaard van Damocles dat boven mijn hoofd hangt."
Bas wil met het lopen van de 42-kilometerlange Strong Viking Obstacle Run 51.000 euro ophalen. De ene helft gaat naar een UMC Utrecht-onderzoek naar hersenkanker, het andere deel gaat naar Hulp voor Helden, een organisatie ter ondersteuning van militairen en veteranen en hun families. "Als Defensie er niet was geweest, was ik er misschien nooit achter gekomen dat ik een hersentumor had. Nu is het in een vroeg stadium ontdekt. Dus ere wie ere toekomt, ik loop ook voor hen."
Hoewel Bas het niet snel zal beamen, is zijn veerkracht en doorzettingsvermogen opmerkelijk. De tumor werd vorig jaar zomer ontdekt. Op 23 oktober onderging hij een ingrijpende operatie in het UMC Utrecht en een dag later schreef hij zich in voor de Strong Viking Obstacle Run op 16 oktober, met daaraan verbonden de actie Ziek Sterk. Nog eens twee weken later solliciteerde hij met succes bij het St. Antonius Ziekenhuis. Het jaar daarvoor had hij namelijk als plan B de hbo-studie voor verpleegkundige afgerond. Is hij altijd zo sterk? "Ik kwam vrij goed uit de operatie en ik ben daarnaast ook altijd al sportief geweest. Ik wilde een bepaalde zekerheid voor mijzelf dat ik na de operatie weer terug op mijn oude niveau kon gaan sporten."
Niettemin is Bas nog steeds ziek aangezien hersentumoren ongeneeslijk zijn. "Ik heb bovendien drie weken na mijn operatie te horen gekregen dat er een mutatie is, waardoor mijn tumor kwaadaardig kan worden." Of en wanneer dat gaat gebeuren kunnen de artsen niet zeggen. Ook over zijn levensverwachting bestaat onzekerheid.
"Ik heb er natuurlijk naar gevraagd, maar dat vinden de medici moeilijk te zeggen. Het verschilt heel erg per persoon en ik heb nu geen klachten. Met de kennis die ze nu hebben, word ik misschien geen 50, maar daarom ben ik ook deze crowdfundingsactie gestart voor onderzoek naar hersenkanker. Voor mij is het nu een kwestie van het zo lang mogelijk uitrekken."
Omgaan met zulke grote onzekerheden is buitengewoon moeilijk, maar het lukt Bas redelijk. "Ik vind het lastig om uit te leggen hoe ik dat doe. Ik praat erover met mijn vriendin, vrienden en familie. Ook moet het denk ik in je aard liggen om er niet continu aan te denken, maar ik heb er dus geen wondermethode voor."
Bas heeft in ieder geval genoeg afleiding. Hij richt zich op de crowdfunding, op de medische verklaring in zijn rijbewijs die hij nodig heeft en hij doet aan Braziliaanse jiu-jitsu en rugby. En dat is nog niet alles: hij werkt weer 100 procent en in november start hij een opleiding om verpleegkundige op de intensive care worden.
De actie van Bas is onder meer te volgen via Instagram.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.