Stormloop op vliegtickets Marokko, maar niet iedereen durft het aan: 'Straks kan ik niet terug'

PROVINCIE UTRECHT - Klanten blijven binnenstromen en de telefoon rinkelt onophoudelijk bij het Amersfoortse reisbureau Belkasmi in Amersfoort, nu Marokko sinds gisteren de grenzen weer heeft opengesteld voor reizigers uit het buitenland. "De afgelopen 36 uur heb ik zo'n 250 tickets verkocht, het is echt topdrukte momenteel", zegt eigenaar Nour Said Belkasmi.
Bij het reisbureau in Amersfoort blijft de telefoon maar gaan
Bij het reisbureau in Amersfoort blijft de telefoon maar gaan © RTV Utrecht
Veel Marokkaanse Nederlanders hebben lange tijd in spanning gewacht op het moment dat er versoepelingen zouden worden aangekondigd, want het land zat sinds 23 februari op slot. Door de strenge reisbeperkingen hebben sommigen hun familie in Marokko al bijna twee jaar niet gezien.

Run op tickets

Blijdschap dus onder vakantiegangers nu het weer kan, maar de aankondiging ontketende ook een storm van kritiek. De prijzen van vliegtickets rezen ineens de pan uit. Voor gezinnen betekende dat een bedrag van soms wel 4000 euro. De Marokkaanse koning heeft daarom de nationale vliegmaatschappij van Marokko Royal Air Maroc (RAM) opgedragen de prijzen te verlagen, en dat werkte. Er ontstond vervolgens een heuse run op tickets.
"Sinds zondag kosten tickets bij RAM tussen de 100 en 150 euro", vertelt Belkasmi. "Ik krijg sindsdien enorm veel aanvragen." Omdat de site van de vliegmaatschappij steeds plat ligt, moet hij wel regelmatig mensen teleurstellen. "De maand juli is sowieso al grotendeels uitverkocht. In augustus zijn er nog wel plekken, maar omdat het systeem zo overbelast is, komt er heel af en toe een plekje vrij. Wat ik nu doe, is mensen inschrijven. En dan bel ik ze zodra er iets vrij komt. Ik heb nog wel tickets van Air Arabia, Transavia en TUI Fly, maar die zijn tussen de 600 en 800 euro per persoon. Mensen vinden dat te duur."
Bij het reisbureau kloppen veel mensen aan voor informatie over reizen naar Marokko
Bij het reisbureau kloppen veel mensen aan voor informatie over reizen naar Marokko © RTV Utrecht

Gemengde gevoelens

Daarnaast gelden er allerlei beperkingen, waardoor sommigen een vakantie naar Marokko voorlopig nog niet zien zitten. Het reisadvies staat nog steeds op code oranje (alleen noodzakelijke reizen) en deels op code rood. Vakantiegangers moeten gevaccineerd zijn of een negatieve PCR-test overleggen. En dan bestaat het risico nog dat de grenzen ineens weer dichtgaan, waardoor mensen daar vast kunnen komen te zitten.
Reden voor de Utrechtse Driss (53) om een vakantie naar Marokko met het gezin nog even uit te stellen. "Ik ga over twee weken wel naar Marokko, mijn ouders wonen daar en zijn ziek. Maar ik ga alleen. Het land is zo onvoorspelbaar. Ik heb drie kinderen. Straks zit ik daar met mijn gezin en kunnen we niet terug. Bovendien zijn die goedkopere tickets inmiddels uitverkocht. Als ik met mijn gezin zou gaan, gaat ons dat minstens 3000 euro kosten."
Als ik daar vast kom te zitten, heb ik een probleem.
Jihad uit Utrecht durft het niet aan
Jihad (31) uit Utrecht is al twee jaar niet in Marokko geweest en zou dolgraag naar Casablanca willen. "Mijn opa en oma wonen daar, en de sfeer is er geweldig in de zomer." Haar ouders gaan dit weekend al, maar zelf heeft ze besloten niet te gaan. "Ik kan niet vanuit huis werken omdat ik fysieke afspraken met cliënten heb. Als ik daar vast kom te zitten, heb ik dus een probleem. En omdat het land nog oranje is, ben je ook niet verzekerd als daar wat gebeurt. Daarnaast heb ik geen zin in die chaos. Mijn oom is gisteren vanuit Frankrijk naar Marokko gegaan. Hij vertelde dat hij uren in de rij stond om in te checken."
Het wordt daarom een andere vakantiebestemming voor Jihad deze zomer. "Ik ga met mijn zusje en neefje naar Kroatië of Tsjechië." Wel hoopt ze later alsnog naar Marokko te kunnen als de gekte voorbij is. Ook Driss en zijn gezin brengen hun zomervakantie in een ander land door. "Halverwege juli kom ik weer terug uit Marokko, en dan gaan we met zijn vijven naar Zuid-Spanje."

Vliegtuig enige optie

Belkasmi hoort dezelfde geluiden. Hij krijgt veel vragen van mensen die willen weten hoe het zit met het reisadvies, het vaccinatiebewijs, de PCR-testen en het quarantaine-advies. "Mensen zijn enerzijds huiverig om nu naar Marokko gaan, maar ik zie ook dat veel mensen wél gaan. Wat ook meespeelt, is dat de Spaanse havens nog dicht zijn. Met de auto naar Marokko wordt dus lastig. Of je moet met de boot via Frankrijk of Italië. Reizigers die voorheen altijd met de auto gingen, kiezen nu eerder voor het vliegtuig."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.