Nieuwegein 50 jaar: buurten op leeftijd krijgen een make-over

Nieuwegein - Nieuwegein bestaat deze week 50 jaar en dat wordt gevierd. Niet alleen met feestjes, maar ook met het onderhoud van verschillende wijken. Veel buurten zijn zo'n 50 jaar geleden bijna tegelijk gebouwd en kunnen nu ook allemaal tegelijk een opknapbeurt gebruiken. En dat gebeurt met hulp van Nieuwegeiners.
Frans van Erven is een van de bewoners die zich heeft ingezet voor het project Betere Buurten. Het pleintje naast zijn huis in Schansen-Zuid heeft een make-over gekregen. "Ik ben wel trots", vertelt hij. "Regelmatig zeggen mensen er wat van, en het idee is natuurlijk dat als je je eigen omgeving netjes houdt, het gewoon veel aangenamer wonen is."
Frans is vanaf het begin betrokken bij het plan om de buurt op te knappen. En nu het af is, onderhoudt hij het pleintje samen met zijn buurman. De geveltuinen moeten buurtgenoten zelf onderhouden: "Ik zal niet zeggen dat er nu meer contact is tussen de buren hier, maar iedereen heeft elkaar wel leren kennen door het Betere Buurten project", aldus Frans.
De buurt van Frans ligt er dus weer mooi bij en in de loop der jaren moet iedere buurt in Nieuwegein aan de beurt komen. Projectleider Sander Derksen: "Het idee is dat de jaren '50 wijken, en die zijn er nogal veel in Nieuwegein, buurt voor buurt worden aangepakt." Steeds wordt er aan twee buurten tegelijk gewerkt. Derksen: "We beginnen in elke buurt bij de bewoners. We vragen hoe zij zouden willen dat hun buurt er de komende dertig jaar uitziet."
Frans vertelt dat twee jaar geleden al is begonnen met de plannen voor zijn buurt. Hij is blij met het eindresultaat en de ondersteuning van de gemeente. Frans: "Maar het lastige is dat dit soort dingen altijd heel erg lang duren. Van de ontwerpfase tot de uitvoeringsfase ben je jaren verder. Mensen haken dan vaak af en dan moet je activiteiten verzinnen om bewoners er wel bij betrokken te houden."

Nieuwegein 50 jaar

Naast het project Betere Buurten organiseert de gemeente Nieuwegein tientallen projecten om te vieren dat de stad 50 jaar bestaat. Ook RTV Utrecht besteedt aandacht aan het jubilieum. Lees hier bijvoorbeeld meer over het ontstaan van Nieuwegein: een fietsrondje door de stad met een Nieuwegeinse stedenbouwkundige.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.