Onderzoek: beleggers weren van woningmarkt helpt niet

UTRECHT - Vastgoedbeleggers verbieden om woningen te kopen en die vervolgens weer verhuren. Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) helpt dat niet tegen de scheefgroei op de woningmarkt. Sterker nog: het zou een averechts effect kunnen hebben, zegt de organisatie in een rapport.
Door de krapte op de woningmarkt staan er maar weinig woningen te koop en grote beleggers kunnen vaak veel meer geld bieden dan particuliere kopers. Utrecht en de andere vier grote steden willen daarom een verbod voor vastgoedbeleggers als de wetgeving die dat mogelijk maakt landelijk geregeld is. De steden kunnen zo specifieke wijken aanwijzen, zodat starters en doorstromers meer kans maken.

Nadelen

In het rapport van de OESO worden de nadelen van zo'n maatregel genoemd. Voor mensen die afhankelijk zijn van het huren van een woning, pakt deze werkwijze minder goed uit: zij krijgen namelijk minder opties als investeerders in potentiële huurwoningen worden geweerd.
Ook de huidige belastingregels in Nederland helpen niet mee om de problemen op de woningmarkt aan te pakken. De regels zijn nu vooral gunstig voor huizenbezitters. Om scheefgroei tegen te gaan, moet het belastingsysteem dus op de schop. Zo komt er meer ruimte voor investeringen in vrije huurwoningen.

Kleinere groep sociale huurders

Volgens het onderzoek van de OESO moet de groep die in aanmerking komt voor sociale huur ook kleiner: alleen mensen die het echt nodig hebben, zouden goedkoper moeten kunnen wonen in een huurwoning. Juist een grote vrije huursector maakt het voor investeerders aantrekkelijker om meer huurwoningen bij te bouwen. Huidige sociale huurders zouden kunnen worden gecompenseerd en er zou een overgangsfase moeten komen.
Eerder deze maand werd bekend dat de spanning op de woningmarkt verder is toegenomen: vraag en aanbod liggen steeds verder uit elkaar en steeds meer woningen worden boven de vraagprijs verkocht. Eerder nam de Tweede Kamer al een wetsvoorstel aan dat gemeenten meer bevoegdheden geeft om in te grijpen op de lokale woningmarkt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.