Bijzondere tentoonstelling in Ondiep: 'Ik fotografeerde hem als buurman, niet als junk'

© Man Next Door
UTRECHT - In de Utrechtse wijk Ondiep is de komende weken een bijzondere fototentoonstelling te bezoeken. Het zijn (bijna) allemaal foto's van de voormalig bewoner van het huis aan de Laan van Chartroise: Kid. Gefotografeerd door zijn buurman en tevens fotograaf Rob Hornstra: "Het roept heel veel emoties op bij mensen, want het is een soort tijdreis die je maakt. Je staat ineens middenin het verhaal."
Kid leeft niet meer. Hij overleed in 2013, na een turbulent leven vol drank, drugs en agressie in Utrecht. Bij toeval begon Hornstra hem te fotograferen: "Ik woonde naast hem en ik had af en toe iemand nodig als model en Kid was vaak thuis, dus zodoende kwam ik vaak bij hem. Ook als ik een nieuwe camera wilde testen ging ik vaak even naar hem toe."

Bijzondere situatie

Toen de fotograaf merkte wat een bijzonder leven zijn buurman had, begon hij ook op andere momenten zijn fototoestel erbij te pakken. "Ik merkte al snel, deze man zit in een bijzondere situatie. De politie kwam af en toe langs en soms zaten er allerlei vreemde mensen in zijn huis."
Ook voor de fotograaf kwam het overlijden van Kid onverwachts. "Een ongeluk is de officiële verklaring van de politie. In de Singel gevallen. Maar hij was een drugsgebruiker en er zijn veel nare dingen gebeurd. Hij is behoorlijk misbruikt in die wereld. Er bestaat in zijn familie ook een sterk vermoeden dat hij een handje geholpen is het water in."

Man Next Door

Na zijn overlijden ontstaat bij Hornstra het idee voor een tentoonstelling. Het wordt 'Man Next Door', een tentoonstelling en een boek. De lancering was in 2017, in het Centraal Museum.
Toch is de tentoonstelling van nu volgens Hornstra niet te vergelijken met de tentoonstelling van vier jaar geleden. "De kern van de tentoonstelling is hetzelfde, maar hier is nu veel meer te zien. En het is natuurlijk voornamelijk de context die het heel anders maakt. Voor mij een totaal unieke kans natuurlijk, om zijn foto's in zijn huis te laten zien. Het roept heel veel emoties op bij mensen, het is een soort tijdreis die je maakt door zijn leven en je staat ineens middenin het verhaal."
Bijzondere tentoonstelling in Ondiep.
Bijzondere tentoonstelling in Ondiep. © Man Next Door

Familie en vrienden

Want naast de foto's van Kid hangen er ook foto's van zijn familie en vrienden. Gemaakt na zijn overlijden. "Ik was op zijn uitvaart enorm verbaasd dat er zoveel mensen afscheid kwamen nemen. Ik dacht altijd dat het een eenzame man was, maar hij bleek toch veel kennissen te hebben. Ook de levens van hen - verbonden met Kid - vond ik de moeite waard voor de tentoonstelling in zijn oude huis."

Gefotografeerd als buurman

Want wie komt kijken, krijgt veel meer te zien dan ook foto's. "Hoe miserabel zijn leven was krijg je toch mee, ook al heb ik hem niet gefotografeerd als junk", zegt Hornstra. "Ik fotografeerde hem gewoon als buurman. Zijn levensloop krijgt op de tentoonstelling vorm door middel van onder meer politieverslagen. En het schuurtje heb ik omgebouwd tot filmzaal, waar een korte film over hem te bekijken is."

Trots

Volgens de fotograaf zou Kid deze tentoonstelling over zijn leven best mooi hebben gevonden. "Hij was redelijk stoïcijns over het feit dat ik hem fotografeerde en ik denk niet dat hij begreep dat ik van fotograferen mijn beroep had gemaakt. Maar er zat ook wel een soort trots in, hij plaatste ook veel foto's van zichzelf in zijn huis, die ik gemaakt had. Dus ik denk dat hij stiekem wel heel trots zou zijn geweest."
Voor de fotograaf zelf ging het maken van de tentoonstelling niet om de persoon Kid: "Er zijn heel veel mensen die moeite hebben om zichzelf staande te houden in onze maatschappij. Wij vinden dat allemaal een beetje eng en we kijken het liefst de andere kant op, maar deze mensen zijn ook gewoon mensen. Mijn doel met dit verhaal is mensen laten nadenken: wie is nou de Kid in jouw straat?"
Na de tentoonstelling wordt het huis klaargemaakt voor de sloop om ruimte te maken voor nieuwbouw. Wie voor die tijd nog wil komen kijken kan contact opnemen met de fotograaf.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.