Gemeente Utrecht zet miljarden in om stad klimaatbestendig te maken

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - De stad Utrecht moet grondig worden aangepast om de verandering van het klimaat de komende jaren te kunnen opvangen. Al die aanpassingen gaan miljarden kosten en daar zullen de inwoners aan mee moeten betalen. Dat staat in de klimaatvisie tot 2050 van de gemeente.
Meer bomen langs doorgaande routes, een groene koele plek 200 meter van elk gebouw, stoepen die overlopen in het groen zodat het water gelijk de grond inloopt, groene daken en een dubbele riolering. Zomaar een paar zaken die de gemeente wil realiseren in de stad. Wethouder Kees Diepeveen: "Hoe meer groen in de stad, hoe meer CO2-opvang dus hoe minder snel die klimaatverandering gaat. En hoe groener de stad is, hoe fijner het voor iedereen is, want een groene stad is een koele stad. We hebben meer schaduw en meer sponswerking van de bodem nodig om een zware regenbui op te vangen."
De plannen van de gemeente gaan dus niet alleen om het opvangen van de zogeheten hoosbuien die nu steeds vaker voorkomen door de klimaatverandering, maar ook om het koeler maken van de stad vanwege de steeds stijgende temperatuur. Als eerste worden de wijken Kanaleneiland, Overvecht en Hoograven aangepakt. Diepeveen: "Die wijken zijn op veel plekken heel stenig en heel erg op de auto ingericht. Het kan veel groener en in deze wijken is de riolering aan de beurt voor vervanging. En dat is een mooi moment om bij aan te haken, want dan is de grond toch open."

Investering

De kosten van de aanpassingen kunnen de komende dertig jaar oplopen tot zo'n 2 miljard euro. Een deel van dat bedrag wordt gedekt door de rioolheffing die alle inwoners van de stad betalen. Dan gaat het vooral om de kosten voor de vervanging van de riolering en de kosten voor het opvangen van de hoosbuien.
De gemeente wil onder meer een dubbele riolering aanleggen in de wijken Kanaleneiland, Overvecht en Hoograven. Eén pijp voor het afvalwater dat naar de waterzuivering gaat en één pijp met gaatjes voor het schone regenwater dat in de grond loopt. In totaal wordt de komende dertig jaar 18 kilometer per jaar aan riolering vervangen. Dat komt neer op 500 kilometer tot 2050.
Met de huidige rioolheffing kan die investering niet volledig worden bekostigd en dus zal de rioolheffing de komende jaren meer gaan stijgen dan met alleen de inflatie, namelijk zo'n 2 tot 3 procent. Volgens wethouder Diepeveen kan dat niet anders. "We kunnen er niet omheen dat de rioolheffing zal moeten stijgen, omdat dit echt een hele grote opgave is. Dat gaat wel geleidelijk aan met kleine stapjes. Tegelijkertijd zeggen we wel de stad krijgt er heel veel voor terug, want we krijgen een veel mooiere en groenere stad."
Maar het groener maken van de stad door meer bomen te planten en schaduwrijke wandelroutes te creëren kan niet alleen uit dat potje worden betaald. Die aanpassingen worden geschat op zo'n 1,6 miljard euro tot 2050. En ook nieuwbouwprojecten worden duurder. Elk project zal voortaan moeten voldoen aan de voorwaarden uit de klimaatvisie. Volgens de gemeente zal dat per woning ongeveer 2000 euro gaan kosten.

Inwoners

Er ligt wel nog een belangrijke taak bij de inwoners van de stad en alle bedrijven en organisaties, want de gemeente heeft 40 procent van het grondoppervlak in bezit. De overige 60 procent niet, dus wil de gemeente bewoners en bedrijven overtuigen ook meer te doen om de klimaatverandering op te vangen. Het betegelen van je tuin heeft de gemeente liever niet. Op dit moment stimuleert de gemeente al de aanleg van geveltuintjes en zie je bij nieuwbouwprojecten in de stad hoge gebouwen met groene daken en gevels. Volgens de gemeente wordt er dus al veel gedaan, maar is er nog veel meer nodig om ook over dertig jaar prettig in de stad te kunnen blijven wonen. En mocht je hulp nodig hebben bij het weghalen van de stenen uit je tuin, dan komt de gemeente de tegels gratis ophalen zegt de wethouder.
Vanaf vandaag kan iedereen op de klimaatvisie van de gemeente reageren. En als de gemeenteraad er dan mee instemt zal het over drie jaar worden geëvalueerd op basis van de nieuwe stresstesten en scenario's van de weerdeskundigen bij het KNMI.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.