Instellingen

Einde mondkapjesplicht in zicht, teststraten dicht om hitte en velen willen naar Marokko

© Pixabay
UTRECHT - Hitte speelt de teststraten parten, het kabinet wil deels af van de mondkapjesplicht en is het einde van het thuiswerken in zicht? Dit en ander coronanieuws lees je in ons overzicht: corona vandaag.

Testlocaties eerder dicht vanwege de warmte

Vanwege de warmte zijn de testlocaties Amersfoort, Veenendaal, Vianen en Woerden vandaag, morgen en vrijdag vanaf 13.00u dicht, meldt de GGD in onze regio. De locaties XL Testpaviljoen Jaarbeurs en Koploperstraat Utrecht zijn wel de hele middag open. Iedereen met een geplande testafspraak is gebeld.

'Mondkapjesplicht en thuiswerkadvies deels geschrapt'

Het kabinet is van plan de mondkapjesplicht vanaf 26 juni deels te schrappen en het advies om thuis te werken ook gedeeltelijk in te trekken. Dat melden bronnen in Den Haag. Op plekken waar mensen genoeg afstand kunnen houden, worden de regels waarschijnlijk nog verder versoepeld dan eerder was aangekondigd.
Het kabinet besloot eerder al de versoepelingen die gepland stonden voor 30 juni naar voren te halen. Vrijdag wordt er een knoop doorgehakt en is er ook een persconferentie. Het gaat onder meer om verruiming van de regels voor de horeca en thuisbezoek, en het weer toestaan van evenementen. Maar ook de mondkapjesplicht en het thuiswerken liggen op tafel. De precieze veranderingen worden vrijdag na een nieuw OMT-advies genomen en in de persconferentie bekendgemaakt.

1997 en 1998 kunnen afspraak voor vaccinatie maken

De laatste groepen volwassenen krijgen deze dagen een uitnodiging voor vaccinatie tegen het coronavirus. Mensen uit 1997 en 1998 kunnen vanaf vandaag een afspraak maken voor vaccinatie tegen het coronavirus. De jongsten in deze groep zijn nog 22, de oudsten hebben net hun 24e verjaardag gevierd. Zij krijgen, net als andere twintigers en dertigers, het coronavaccin van Pfizer/BioNTech of dat van Moderna. Een prik halen kan bij ons in de provincie op een flink aantal plekken. Bekijk ze op onderstaande kaart.
Met het huidige vaccinatietempo zal het waarschijnlijk niet lang meer duren voordat alle Nederlanders van 18 jaar en ouder de kans hebben gekregen om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. De grote vraag is nog of de GGD'en daarna verder kunnen gaan met het vaccineren van jongeren onder de 18 jaar.
De Gezondheidsraad werkt nog altijd aan een advies hierover aan het kabinet. Wanneer dat zal verschijnen, kon een woordvoerder van de raad vandaag nog niet zeggen. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge hoopt dat alle jongeren vanaf 12 jaar zo snel mogelijk gevaccineerd kunnen worden.

Opnieuw streep door Zwarte Cross

De Zwarte Cross gaat ook dit jaar niet door. Vanwege de onzekerheden rondom de coronacrisis is besloten het festival door te schuiven naar volgend jaar, heeft de organisatie Feestfabriek bekendgemaakt. Ondanks de versoepelingen is er volgens Feestfabriek nog te veel onduidelijk over bijvoorbeeld het waarborgfonds en de vergunningseisen rondom corona. Ook de personeelstekorten binnen de evenementenbranche en beperkte beschikbaarheid van materialen hebben een rol gespeeld.
Veel andere grote festivals gaan daarentegen wel door deze zomer, zoals ook Lowlands. Op onderstaande kaart van Utrecht kun je bekijken wat wel en niet door zal gaan in onze regio:

Stormloop op vliegtickets Marokko

Klanten blijven binnenstromen en de telefoon rinkelt onophoudelijk bij het Amersfoortse reisbureau Belkasmi in Amersfoort, nu Marokko sinds gisteren de grenzen weer heeft opengesteld voor reizigers uit het buitenland. "De afgelopen 36 uur heb ik zo'n 250 tickets verkocht, het is echt topdrukte momenteel", zegt eigenaar Nour Said Belkasmi. Lees het hele verhaal over de gewilde vliegtickets hier.

Cijfers

Het RIVM heeft vandaag 1040 nieuwe bevestigde besmettingen met het coronavirus gemeld. Dat is flink lager dan vorige week woensdag, toen er 1761 nieuwe gevallen aan het licht waren gekomen.
Ook in vergelijking met afgelopen week is het aantal besmettingen laag. In de voorbije zeven dagen werden gemiddeld 1179 nieuwe positieve tests per dag gemeld. Dat aantal daalt al weken gestaag.

Nog 605 coronapatiënten in de ziekenhuizen

Nederlandse ziekenhuizen behandelen momenteel nog 605 coronapatiënten. Dat is een daling van 40 patiënten ten opzichte van gisteren. Maandag lagen er nog 681 patiënten met covid-19 in de ziekenhuizen. Op de intensive cares liggen op dit moment 239 coronapatiënten, een daling van 11 ten opzichte van een etmaal eerder.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.