RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Utrecht scoort voldoende in onderzoek naar luchtkwaliteit Europese steden

UTRECHT - Groningen is van 323 onderzochte Europese steden de schoonste van Nederland als het om de luchtkwaliteit gaat, Nijmegen en Amsterdam de minste, stelt het Europees Milieuagentschap (EEA). De inwoners van de Zweedse gemeente UmeŚ ademen de schoonste lucht van Europa in, terwijl die in de Poolse stad Nowy Sacz in de meest vervuilde leven.

Groningen staat op de 32e plaats van de ranglijst van schoonste tot meest vervuilde steden met meer dan 50.000 inwoners in de 27 EU-landen plus IJsland, Noorwegen en Zwitserland. Van de negen onderzochte Nederlandse steden doet Amsterdam het veruit het slechtst (plek 182) en ook Nijmegen (plek 136) kampt met matige luchtkwaliteit. Utrecht (113) scoort wel een voldoende, net als Rotterdam, Den Haag, Heerlen, Enschede en Breda.

Het in Kopenhagen gevestigde bureau gebruikte de gegevens van de afgelopen twee jaar uit meetstations die in de steden hangen en bijvoorbeeld de hoeveelheid fijnstof en stikstofdioxide in de lucht registreren.

Van de 323 steden vindt het agentschap de luchtkwaliteit in 127 steden goed volgens de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Dat betekent dat de kans op het krijgen van aan luchtvervuiling gerelateerde ziekten, waaronder kanker, er een stuk minder is. Naar schatting 417.000 mensen overleden in 2018 aan de gevolgen van vieze lucht.

Veel steden in ItaliŽ en Polen bungelen onderaan de lijst. Het gaat volgens het EEA wel steeds beter met de luchtkwaliteit in de EU. Uit voorlopig onderzoek merkt de organisatie ook een verbetering tijdens de lockdowns op.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -