Omkopingszaak leidt naar Amersfoort

AMSTERDAM - Drie werknemers van het Amersfoortse bedrijf Imtech Nettenbouw moeten voor de rechter verschijnen.
Ze worden ervan verdacht steekpenningen te hebben gegeven voor opdrachten. Het zou gaan om duizenden euro's, waarmee een ambtenaar van de gemeente Amstelveen twee auto's, een digitale camera en twee laptops kon kopen. Dit gebeurde in 2005 en 2006. De ambtenaar wordt ook vervolgd.

ADVOCAAT VERDACHTEN

Volgens advocaat Hugo Heerebout van een van de verdachten gaven zij de cadeaus aan de ambtenaar met medeweten van de directie. ,,Het was bij Nettenbouw gebruikelijk om klanten in de watten te leggen. Het geven van cadeautjes was onderdeel van de cultuur die toen in het bedrijf heerste. Pas toen het bedrijf werd overgenomen en er een nieuwe directie kwam, werden er kritische kanttekeningen bij gezet'', aldus Heerebout.

REACTIE IMTECH

Imtech Nettenbouw spreekt de beschuldigingen in een reactie ferm tegen. ,,Dat kunnen we ons helemaal niet permitteren, we zijn een clean bedrijf. De twee projectleiders zijn op staande voet ontslagen toen de zaak aan het licht kwam. Het was een eenmalig incident'', aldus een woordvoerder. De derde medewerker die

vervolgd wordt, was volgens de woordvoerder juist de persoon die de corruptie aan het licht bracht. Hem treft volgens Imtech geen enkele blaam, deze man werkt nog steeds bij het bedrijf.
Waarom het Openbaar Ministerie (OM) tot dit jaar heeft gewacht met het proces, is volgens advocaat Heerebout niet duidelijk. Hij kondigde daarom aan, tijdens de eerste zitting te claimen dat justitie de redelijk termijn voor strafvervolging heeft overtreden. Dat zou kunnen leiden tot strafvermindering.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.