Tbs voor klauwhamermoord Carol Vrede

AMERSFOORT - De man die Amersfoorter Carol Vrede heeft gedood, is veroordeeld tot zes jaar cel en tbs. Justitie had veertien jaar cel zonder tbs geëist.
Dat de inmiddels 29-jarige Apeldoorner tbs opgelegd heeft gekregen, is opvallend. De man wilde niet meewerken aan psychologische onderzoeken, zodat niet vastgesteld kon worden dat hij een stoornis heeft.

GESLAGEN MET KLAUWHAMER

De rechtbank achtte op basis van verklaringen van de verdachte en aangetroffen sporen bewezen dat de verdachte Vrede met een klauwhamer meermalen op het hoofd heeft geslagen, waardoor hij overleed.
De verdachte en het slachtoffer waren vorig jaar september samen in de woning van Vrede aan de Lieve Vrouwenstraat, waar ze samen blowden en bier dronken. De verdachte gebruikte ook cocaïne. Door een opmerking van Vrede ontstak de Apeldoorner in woede en ontstond er een worsteling, waarna het slachtoffer uiteindelijk werd doodgeslagen. De verdachte zegt zich hiervan niets te kunnen herinneren.

DRUGSVERSLAAFD

De rechtbank oordeelde dat bij verdachte sprake is van 'een ziekelijke stoornis in de vorm van chronisch en ernstig middelenmisbruik'. Deskundigen hebben deze stoornis niet formeel kunnen vaststellen bij de verdachte maar rapporteerden wel dat een andere conclusie ‘nauwelijks voorstelbaar’ is. Uit onderzoek in de omgeving van de verdachte blijkt dat hij op zijn dertiende al dagelijks softdrugs gebruikte, nog geen zestien was toen hij voor het eerst cocaïne gebruikte en dat hij in de loop van 1999 echt drugsverslaafd raakte.

VERBAND DRUGSGEBRUIK EN DOODSLAG

Deskundigen stellen dat er geen verband is tussen de doodslag en het drugsgebruik. De rechtbank legt dat verband wel. De verdachte wordt naar eigen zeggen van cocaïne achterdochtig en agressief. Op de zitting verklaarde hij dat hij zichzelf niet onder controle heeft als hij cocaïne heeft gebruikt en dat dat kan leiden tot explosieve woedeuitbarstingen. Zowel tegenover de politie als ter zitting heeft de verdachte verklaard dat hij zo weer iemand dood zou kunnen slaan als hij geen behandeling krijgt.

LAGERE CELSTRAF

De rechtbank stelt daarom dat er een direct verband is tussen de stoornis en de bewezenverklaarde feiten. Ook de kans op herhaling noemde de rechtbank aanzienlijk. Omdat de tbs-maatregel naar verwacht een langdurige vrijheidsbeneming met zich mee zal brengen, legde de rechter een lagere gevangenisstraf op dan de officier van justitie had geëist.

Cel en tbs voor klauwhamermoord op Carol Vrede