Duo strijdt voor daken vol zonnepanelen in Nieuwegein: 'Mensen komen met smoesjes'

NIEUWEGEIN - John Miltenburg en Ben van Gelder hadden vorig jaar één doel: tachtig procent van de bedrijven in de Nieuwegeinse wijk Plettenburg overtuigen om binnen een jaar zonnepanelen op het dak te installeren. Maar de praktijk blijkt weerbarstig. Tot nu toe gaan deze zomer - slechts - vijf ondernemers overstag, maar Van Gelder en Miltenburg geven de strijd niet op.
Vorig jaar liet het duo een luchtfoto maken van de wijk Plettenburg. Daarop was te zien dat op slechts twintig procent van de bedrijfsdaken zonnepanelen liggen. "Toen hebben we heel stoer gezegd: daar gaan we tachtig procent van maken", zegt Miltenburg. Ze gingen langs bij ondernemers uit hun netwerk, zochten de publiciteit op bij ondernemersbladen en -verenigingen, en hingen spandoeken op die ondernemers moesten stimuleren om zonnepanelen te nemen. De twee ondernemers raakten bevriend toen ze naast elkaar woonden en hebben elkaar nu gevonden in deze duurzame missie.

Informeren en inspireren

Het duo wil ondernemers informeren, inspireren en uiteindelijk overtuigen. En onder de noemer Energiek Nieuwegein werken ze samen met de gemeente Nieuwegein. "Via ons is het voor ondernemers mogelijk om een goed advies van een extern bureau te krijgen dat onafhankelijk is van leveranciers en installateurs", zegt Miltenburg.
Hierbij kijkt het bedrijf naar de mogelijkheden en valkuilen omtrent de financiering, technische regels, subsidies, het zijn van eigenaar of huurder, verzekering en de constructie van het dak." Alles om ondernemers zoveel mogelijk te ontzorgen. "De gemeente heeft ook baat bij wat wij doen, want alle zonnepanelen die op daken terecht komen, hoeft de gemeente niet in een weiland te laten plaatsen", zegt Miltenburg.
Miltenburg op het dak van sportschool DeMix Fitness & Leefstijl
Miltenburg op het dak van sportschool DeMix Fitness & Leefstijl © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
Het duo voelt zich verantwoordelijk om meer te doen tegen klimaatverandering. "Ik heb drie kleinkinderen; ik wil een betere wereld voor ze achterlaten." Energie geven in plaats van 'de aarde uitputten'. Bovendien is Van Gelder zich heel bewust dat zijn sportschool, DeMix Fitness & Leefstijl, - helemaal vanwege de aanwezige sauna - een grootverbruiker is.

Gebrainwasht en smoesjes

Roxanne Spuij, vestigingsmanager van de sportschool, zegt te zijn 'gebrainwasht' door Van Gelder zijn groene ambities. "De tl-verlichting heeft hij er tijdens de eerste dag van de verbouwing voor de helft afgehaald", zegt Spuij. Bij elke aankoop die ze doet, kijkt ze naar de duurzaamheid, wat voor de prijs niet altijd het meest voordelig is. Ze benadrukt dat je ook klein kan beginnen, bijvoorbeeld door het installeren van led-verlichting. "Het gaat om het veranderen van de gedachtegang bij mensen. En dat heeft tijd nodig", benadrukt Spuij.
'Veel mensen die je spreekt, komen met smoesjes. Met argumenten waarom het niet kan of niet veilig is, terwijl wij dankzij onze ervaring juist weten dat het wel veilig is'
Ben van Gelder
Het gaat niet vanzelf om een groot aantal bedrijven te overtuigen om zonnepanelen te nemen. "Veel mensen die je spreekt, komen met smoesjes. Met argumenten waarom het niet kan of niet veilig is, terwijl wij dankzij onze ervaring juist weten dat het wel veilig is", zegt Van Gelder. Hij noemt de eerste resultaten van Energiek Nieuwegein 'teleurstellend'. "Ondernemers maken bezwaren, maar als je die weerlegt, komen ze met andere bezwaren."
Toch zijn het niet alleen smoesjes, benadrukt Miltenburg. "In deze wijk zijn het veel middel- en kleine familiebedrijven. Die hebben vaak niemand speciaal in dienst voor dit soort vraagstukken. En veel ondernemers zijn minder met duurzaamheid bezig." Bovendien zijn een flink aantal bedrijven niet eigenaar van het pand waarin zij zitten, wat het proces verder bemoeilijkt. Daar komt nog bij dat bedrijven vaak maar een kwartaal vooruit kijken, zegt Miltenburg, terwijl het gemiddeld zeven à acht jaar duurt voordat zonnepanelen zijn terugverdiend.
Roxanne Spuij is trots op het dak vol zonnepanelen. "Ben heeft het tocch maar weer mooi geregeld."
Roxanne Spuij is trots op het dak vol zonnepanelen. "Ben heeft het tocch maar weer mooi geregeld." © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen

Een dak vol panelen

Op het dak van de sportschool is een monteur bezig met het verplaatsen van het veiligheidslint, want het installeren moet wel veilig gebeuren. Het dak komt vol te liggen met 277 zonnepanelen. De monteurs zijn druk bezig met het aanleggen van de zonnepanelen en het bijbehorende kabelnetwerk. Het fitnesscentrum slurpt energie, maar als de panelen werken, zal de energierekening substantieel afnemen. En het is natuurlijk ook goede marketing.
De installateurs zijn druk aan het werk.
De installateurs zijn druk aan het werk. © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen
Op het dak kijken Miltenburg en Spuij om zich heen. Het Cals College ligt vlakbij. "Daar zit de toekomst op school. Daar hadden ze toch al wat kunnen doen?", zegt Spuij. Doelend op het kale dak van de school. Ook Miltenburg ziet mogelijkheden in de buurt. "Kijk om je heen, er zijn nog genoeg legen daken om te vullen." Ze hopen in de toekomst samen te kunnen werken met het zwembad in hetzelfde pand, door het uitwisselen van warmte en koelte.

Mensen dwingen om te verduurzamen

Voorlopig lijkt de missie om tachtig procent van de daken te vullen met zonnepanelen nog ver weg. Toch zijn Miltenburg en Van Gelder nog niet klaar. Maar Van Gelder benadrukt dat hij wel het gevoel heeft dat er iets vanuit de gemeente of het rijk moet gebeuren, vooral om de grootverbruikers te dwingen het energieverbruik te beperken. "Ik heb nu het gevoel dat er wetgeving moet komen die je verplicht om te investeren in zonnepanelen", zegt Van Gelder
Binnenkort heeft het duo een zoommeeting met de Nieuwegeinse wethouders van economische zaken en duurzaamheid om te praten over hun ervaringen en te kijken hoe het verder moet. Of, en hoe snel het duo gaat lukken om een heleboel andere bedrijven te overtuigen om mee te gaan, is onduidelijk, maar aan de inzet van de twee zal het niet liggen. "Wij blijven tijd en energie steken om meer ondernemers mee te krijgen, om een investering te doen die zeer noodzakelijk is en ook nog eens een keer heel rendabel."
Een flink aantal zonnepanelen ligt al op het dak.
Een flink aantal zonnepanelen ligt al op het dak. © RTV Utrecht / Michiel van Ooijen

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.