RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Vleermuizenplas tast kunst aan: Kasteel de Haar zoekt geld voor opknapbeurt

1/2
HAARZUILENS - Kasteel de Haar wil portretten van baron Etienne van Zuylen van Nijevelt en barones Hélène de Rothschild opknappen. Maar er is op dit moment niet genoeg geld voor die restauratie en daarom is het kasteel op zoek naar geldschieters. En dat is in tijden van de coronapandemie een lastige klus.

"Er is een aandeel voor deze schilderijen maar dat is niet genoeg. Eigenlijk is de restauratie van deze schilderijen het startschot van een grootscheepse restauratie van alle objecten in het kasteel", zegt Katrien Timmers, conservator van Kasteel De Haar.

Kunstcollectie
Waarom dan beginnen bij de baron en barones? Nou het antwoord op die vraag is heel simpel: het adellijke echtpaar is belangrijk geweest voor het voortbestaan van De Haar. Niet alleen hebben ze het kasteel luxe en weelde gegeven. Ook hebben ze er een kunstcollectie verzameld.

Timmers: "Ze zijn met hun portretten letterlijk en figuurlijk het gezicht van de geschiedenis van De Haar sinds 1891. Ze hebben het kasteel herbouwd en weer tot leven gebracht. En door het jaarlijks iedere maand groots te bewonen is er een prachtige geschiedenis van verhalen ontstaan. Er kwamen prominente gasten en zo ontstonden grootse, meeslepende verblijven."

Aangetast
De schade aan de schilderijen, gemaakt aan het einde van de 19e en begin van de 20e eeuw, komt voornamelijk door ouderdom en door de urine van vleermuizen. De dieren vliegen in de nacht door het kasteel en laten plas en poep achter. Dat heeft geen goede invloed op de staat van de schilderijen.

Op dit moment is nog niet duidelijk hoeveel de opknapbeurt gaat kosten. Naar verwachting gaat het wel om een flink bedrag. Timmers: "Op 13 juli ga ik eens even heel goed kijken met de schilderijenrestaurator, wat precies de conditie is van de schilderijen en wat we precies nodig hebben. Je moet toch wel aan een paar duizend euro denken."

De opknapbeurt van de schilderijen is de start van een groter restauratieplan


Om het geld bij elkaar te krijgen, doet Kasteel De Haar onder andere mee aan de jaarlijkse collecte-actie van het Prins Bernhard Cultuurfonds.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -