Instellingen

Straf voor dodelijke crash Maarn flink lager dan eis

© Menno Bausch
MAARN - De 30-jarige spookrijder Rudie M. uit Almelo krijgt vijf jaar gevangenisstraf voor het veroorzaken van een dodelijke crash op de A12 bij Maarn. Ook heeft de rechtbank hem een rijverbod opgelegd van elf jaar.
De straf is twee jaar lager dan de straf die het OM had geëist. De rijontzegging is negen jaar lager uitgevallen. De rechtbank kwam daartoe vanwege de persoonlijke omstandigheden van M.
"Zo leidt hij aan verschillende stoornissen én is sprake van een gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens. Deskundigen adviseren om de man verminderd toerekeningsvatbaar te verklaren. De rechtbank neemt dit advies over."

Crash

M. reed in de vroege ochtend van 29 mei in een geleende auto 44 kilometer lang tegen het verkeer in over de A12, nadat hij bij Arnhem de snelweg op was gereden. Hij negeerde lichtsignalen van andere weggebruikers en bleef met snelheden van 155 tot 168 km/u doorrijden richting Utrecht, tot het uiteindelijk misging in Maarn.
Hij botste op een tegemoetkomende Renault Clio waarin twee mannen zaten, die net nachtdienst hadden gehad bij een bandenfabriek in Vianen. Een 19-jarige jongen was op slag dood, de bestuurder raakte zwaargewond en liep blijvend letsel op. Door een dwarslaesie en hersenschade kan hij niet meer zelfstandig leven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.