Natuurlijk Zoëy: 'Vogels zijn eigenlijk dubbel de dupe door windmolens'

Windmolens niet goed als ze in een natuurgebied met vogels staan.
Windmolens niet goed als ze in een natuurgebied met vogels staan. © RTV Utrecht/Nathalie Ringrose
VIANEN - Eddy is op pad met Kees de Pater(Vogelbescherming Nederland) rond een van de vele windmolens die er inmiddels in onze regio staan. Er is weerstand tegen windmolens (in de eigen achtertuin) en het risico daarvan is dat beschermde natuur wordt aangewezen als bouwlocaties van wind- en zonneparken. Dat zou geen goeie ontwikkeling zijn volgens Kees. Het effect van windmolens op vogels in natuurgebieden is groot.
In principe is de Vogelbescherming Nederland (VBN) voorstander van windenergie. "Maar dan wel op voorwaarde dat de molens niet in gebieden worden geplaatst die belangrijk zijn als rust-, foerageer- of trekgebied voor vogels". Kees: "Ik zeg wel eens; Vogels zijn eigenlijk dubbel de dupe. Ze zijn de dupe van klimaatverandering omdat leefgebieden daardoor verdwijnen. En ze zijn de dupe van de energietransitie als we het niet goed doen omdat ze tegen de molens aanvliegen.
Er staan windmolens in Nieuwegein, Lopik, Houten en Vianen.
Er staan windmolens in Nieuwegein, Lopik, Houten en Vianen. © RTV Utrecht/Jordi de Jong
Ieder jaar gaan er vele honderdduizenden vogels dood door windmolens. Maar er zijn veel meer van die vogelkillers natuurlijk. We hebben snelwegen en daarbovenop dus een groeiend aantal windmolens". Eddy: "Ja want met name grote imposante vogels zoals de lammergier, kraanvogels worden uit de lucht geslagen door de molens.
Natuurlijk Zoëy over windenergie en de gevolgen voor de natuur
"Als je een windmolen plaatst doe het dan op een plek waar je de minste kans op een vogelaanvaring hebt. Dus niet in een natuurgebied waar veel vogels zitten of er vogeltrek is", aldus Kees. "Dat is best ingewikkeld want veel natuurgebieden, bijvoorbeeld de wadden, hebben juist ook veel wind dus daar zou je ze wel willen plaatsen. Niet alleen hebben de vogels kans op een genadeklap als ze ertegenaan vliegen, ze kunnen ook de windmolens gaan mijden en dat wil je juist in het natuurgebied niet hebben".
Een kiekendief of een zeearend die kijken naar de grond speurend naar een prooi en dan kan het misgaan", aldus Kees de Pater.
Een kiekendief of een zeearend die kijken naar de grond speurend naar een prooi en dan kan het misgaan", aldus Kees de Pater. © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.