Instellingen

Garage Springweg moet definitief weg, en plaatsmaken voor woningen

© Google Streetview
UTRECHT - De parkeergarage Springweg in het centrum van de stad gaat uiterlijk 2028 dicht. Daartoe heeft de gemeenteraad vanavond besloten. De garage is van Klépierre, de eigenaar van Hoog Catharijne, maar staat op grond van de gemeente. Volgend jaar loopt de pachtovereenkomst af. Voor het college van B&W was dat de aanleiding om voor te stellen de garage tegen de vlakte te gooien. Een meerderheid in de raad steunt dat plan.
De garage moet plaats maken voor woningbouw. Volgens wethouder Kees Diepeveen ligt de garage op een onmogelijke plek, die juist veel verkeer dwars door het centrum leidt. GroenLinks-raadslid Thijs Weistra benoemde dat de garage uit hetzelfde plan stamt, als waarmee de singel werd gedempt. GroenLinks is dus voor sloop.

Grachten autovrij

Opvallend genoeg is coalitiegenoot D66 tegen de sloop. Fractievoorzitter Susanne Schilderman wil graag de grachten autovrij maken. De bewoners die daar nu nog parkeren zouden dan in de Springweggarage kunnen parkeren. D66 sloot een gelegenheidsverbond met de VVD, samen dienden ze een tegenvoorstel in, waarbij de garage gespaard zou worden. In die plannen zou de garage gerenoveerd worden, met plek voor deelauto's en voor fietsen.
Volgens de wethouder is er voor de bewoners ruimte genoeg om hun auto te parkeren. Zo zouden ze kunnen parkeren in de parkeergarages onder Hoog Catharijne. Daarmee komt ook het autovrij maken van de grachten binnen bereik, zo stelt de wethouder.

Goedkoop wonen

PvdA-woordvoerder Bülent Isik wilde zijn steun wel aan het voorstel van het college geven. De PvdA is voor de sloop, mits op de vrijgekomen grond vooral sociale woningen gebouwd zullen gaan worden. De wethouder zei toe zich sterk te maken voor zo veel mogelijk sociale woningbouw en middenhuur.
Eerder al gaven ondernemers aan de sluiting van de garage te vrezen. De ondernemers denken klanten te verliezen als die verder weg moeten parkeren. Hun wens de parkeergarage te behouden werd niet beloond door de raad, de garage gaat uiterlijk 2028 tegen de vlakte.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.