De lange weg naar het regenboogzebrapad in Zeist

ZEIST - Sinds deze week heeft Zeist er ook een: een regenboogzebrapad. De paden komen in Nederland inmiddels op als paddenstoelen en zijn uitgegroeid tot een symbool van diversiteit. Alleen, voordat zo'n pad er ligt gaan er al snel jaren overheen. De eerste plannen voor het Zeister regenboogzebrapad stammen uit 2019, twee jaar later ligt het er.
Het regenboogzebrapad in Zeist.
Het regenboogzebrapad in Zeist. © RTV Utrecht / Jiri Glaap
De discussie over de aandacht voor LHBTIQ+'ers is in Zeist in 2018 pas echt op gang gekomen. In dat jaar kreeg de gemeente een slechte score in de regenboogmonitor van het COC Midden-Nederland. In de monitor controleert het COC tot in hoeverre er aandacht is voor de emancipatie van LHBTIQ+'ers bij gemeenten die het Regenboog Stembusakkoord hebben getekend.

2018

In 2018 was de conclusie van het COC dat de gemeente Zeist wel dat Stembusakkoord had getekend, maar daar nog geen politieke invulling aan had gegeven. "De vorige jongerenraad is daar echt kwaad over geweest en ze zijn meteen in actie gekomen", vertelt huidig lid van de Zeister jongerenraad Andrea Kools. "Ze hebben toen allerlei punten naar de gemeenteraad gestuurd om te laten zien hoe het beter kan."
De jongerenraad adviseerde onder andere een meldpunt voor discriminatie, een regenboogzebrapad en het uithangen van een vlag op Paarse Vrijdag. Kools: "Zo laten we als Zeist zien dat we meer betrokken zijn en meer doen. We zijn nu zover dat het eerste punt uit het akkoord wordt uitgevoerd. Dat is dit regenboogzebrapad. "

Frictie

Kools noemt het een lastig te bespreken onderwerp en zegt dat er aanvankelijk huiverig op het idee voor een regenboogzebrapad werd gereageerd. In de gemeenteraad ontstond discussie. De SP had vooral vanwege de kosten kritiek op het plan en er waren enkele juridische zaken.
Voor de fractie ChristenUnie/SGP waren er ook inhoudelijke bezwaren. Raadslid Julian Wassink blikt terug: "Als we zeggen dat we discriminatie in Zeist willen aanpakken, doe dat dan breed en richt je niet op een bepaalde groep", zegt het raadslid van ChristenUnie/SGP. "Doe dat dan ook niet met zo'n zebrapad, maar met het aangaan van de dialoog. Want ik denk dat we elkaar kunnen vinden in het gesprek en dan bruggen kunnen slaan."

BELEID

Het gesprek en de dialoog aangaan is de volgende stap, zegt wethouder Laura Hoogstraten (GroenLinks) die het thema inclusieve samenleving in haar portefeuille heeft. "We zijn bezig om een ontmoetingsplek te realiseren. Ook in verzorgingshuizen in Zeist komt er aandacht voor. En belangrijk is dat we als gemeente geen onnodig sekseregistratie op formulieren vastleggen."
In 2019 scoorde de gemeente Zeist een voldoende in de regenboogmonitor van het COC. De rapportage voor 2020 wordt later dit jaar verwacht.
Opmerking van de redactie: in de video zegt de voice-over dat de SGP kritisch was. Dit moet ChristenUnie/SGP zijn, in Zeist vormen die partijen samen een fractie.
Ook Zeist heeft nu een regenboogzebrapad

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.