Jonge Leusdenaar krijgt voorwaardelijke straf voor auto-ongeluk met zwaar lichamelijk letsel

© Caspar Huurdeman
SOESTDUINEN/LEUSDEN - Een jonge Leusdenaar is veroordeeld voor het veroorzaken van een verkeersongeluk, waarbij twee passagiers zwaargewond zijn geraakt. Hij was als minderjarige onder invloed van een verdovend middel achter het stuur van een auto gaan zitten.
De rechtbank acht bewezen dat hij begin vorig jaar op een parkeerplaats in Soestduinen lachgas heeft gebruikt en dat hij daarna met een snelheid van 121 kilometer per uur over de Beaufortlaan heeft gereden. Hij verloor de macht over het stuur en reed de auto tegen een boom. De andere twee inzittenden zijn nog altijd niet hersteld en een van hen is zelfs vrijwel volledig arbeidsongeschikt verklaard.
De inmiddels 19-jarige man reed volgens de rechter bewust veel te hard omdat hij stoer wilde doen. Zelf verklaarde de wegpiraat dat zijn rijgedrag door het lachgas werd beïnvloed. De rechtbank neemt het hem kwalijk dat hij zo onvoorzichtig is geweest en anderen in gevaar heeft gebracht, maar houdt ook rekening met zijn omstandigheden.
De verdachte is na het ongeluk met een psychose opgenomen in een kliniek, waar hij nog steeds wordt behandeld. Inmiddels woont hij bij zijn ouders, heeft hij werk en gebruikt hij geen drugs meer. Deskundigen van de Raad voor de Kinderbescherming en het Openbaar Ministerie hadden gepleit voor een forse voorwaardelijke straf.
De Leusdenaar kreeg daarom een voorwaardelijke taakstraf van 160 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden. Als hij opnieuw de fout in gaat, treden de straffen alsnog in werking.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.