Brandweer koelt opnieuw oververhitte vaccinatielocatie, ophef over handenschuddende koning en versoepelingen in aantocht

PROVINCIE UTRECHT - Opnieuw ophef over de koning die zich niet aan de coronaregels houdt, theaters kunnen wel van de daken schreeuwen dat ze weer open mogen en natuurlijk de persconferentie over nieuwe versoepelingen. Dit en ander nieuws lees je in ons overzicht: corona vandaag.

Nieuwe versoepelingen aangekondigd

Geen mondkapje meer dragen op plekken waar je anderhalve meter afstand kunt houden en weer de helft van de werktijd naar kantoor: Nederland gaat langzaam van het slot, kondigde het kabinet vanavond aan op de coronapersconferentie. Vanaf 26 juni gaan de versoepelingen in.
Gevraagd naar de mondkapjesplicht blijkt dat winkelend publiek en winkeliers het mondkapje liever kwijt dan rijk zijn:
Winkeliers en winkelend publiek blij als mondkapjesplicht verdwijnt
Afgelopen week lekte het nieuws over de versoepelingen al uit, maar formeel werd de knoop vandaag pas doorgehakt in de ministerraad. Naast de versoepelingen wat betreft mondkapjes en thuiswerken, had het kabinet meer goed nieuws. Zo mogen uitgaansgelegenheden weer open. Voorwaarde is wel dat er anderhalve meter afstand gehouden wordt. Op plekken waar dat niet kan, zoals in nachtclubs en discotheken, moeten bezoekers een negatieve testuitslag laten zien.

Brandweer schiet opnieuw te hulp bij oververhitte vaccinatielocatie

De brandweer schoot vandaag opnieuw te hulp bij een vaccinatiestraat in Veenendaal omdat de temperatuur daar te hoog opliep. De GGD vaccineert mensen vanuit een pand aan de Schoolstraat maar in de middag liepen de temperaturen dusdanig op dat de brandweer voor verkoeling kwam zorgen. Door het platte dak nat te houden, daalde de temperatuur binnen naar een aangenamer niveau.
Met water werd het platte dak gekoeld
Met water werd het platte dak gekoeld © Persbureau Midden Nederland
Gisteren bracht de brandweer ook al verkoeling op dezelfde locatie. Ook in Amersfoort kwam de brandweer gisteren in actie vanwege de hitte op vaccinatielocaties.

Theaters en musea zeggen: welkom terug

Maandenlang was het leeg en verlaten in theaters en musea, maar nu kunnen ze eindelijk weer zeggen: welkom terug! En dat kunnen ze wel van de daken schreeuwen. Op sommige plekken doen ze dat vanavond letterlijk, dus als je langs een theater of museum loopt, moet je vooral even omhoog kijken. Artiesten treden namelijk op vanaf daken van theaters en musea voor de campagne 'Mooier dan ooit' waarmee ze de aanstaande heropening vieren. Verschillende artiesten zoals Dolf Jansen en Ellen ten Damme gaan het dak op. In Amersfoort gaan ze nog een stapje verder: daar kon je een ballonvaart winnen met privé-optreden. Vanavond stijgt de winnaar op en vliegt samen met Stefano Keizers over de Keistad.
Om het nieuwe theaterseizoen te vieren hebben Amersfoortse podia de handen ineengeslagen. Vanavond zetten ze gezamenlijk hun programma voor het komend seizoen online. Lieven Cooiman, programmeur van theater Flint in Amersfoort vertelde vanmorgen op Radio M Utrecht over hoe blij ze zijn dat ze weer open mogen.
De theaters en musea mogen sinds kort weer open voor een beperkt aantal mensen. De cultuursector hoopt dat de coronacijfers snel dusdanig de goede kant op gaan, dat ze bijvoorbeeld in september weer volle zalen mogen hebben.

Herstelplan om Utrechtse binnenstad uit corona-dal te trekken

Organisaties uit Utrecht hebben de handen ineen geslagen en een herstelplan gemaakt om de Utrechtse binnenstad nieuw leven in te blazen. Vandaag overhandigden zij hun voorstel met tien actiepunten aan wethouder Klaas Verschuure.
Het plan is geschreven door Centrummanagement Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland, Inretail, de Utrechtse musea en Utrecht Marketing. "De coronacrisis heeft veel ondernemers keihard getroffen", zegt Arjan Kleuver van Centrummanagement Utrecht. "We moeten nu in actie komen om te zorgen dat de bruisende binnenstad zoals wij die kennen niet verdwijnt."
De ondernemers willen bijvoorbeeld slimmer gebruik maken van de openbare ruimte en ze willen ook meer advies krijgen. De binnenstad moet weer worden zoals voor de coronacrisis, zeggen ze. Om dat voor elkaar te krijgen, is er nú actie nodig, vinden de ondernemers. De crisis heeft namelijk veel financiële schade aangericht.
Ondernemers willen herstelplan voor Utrechtse binnenstad

Kritiek op handenschuddende koning

Koning Willem-Alexander heeft zich gisteren opnieuw niet aan de coronamaatregelen gehouden. Hij bezocht de Haagse Marktweg, die is uitgeroepen tot 'Mooiste Oranjestraat van Nederland', en schudde daar handen met buurtbewoners. Ook hield hij niet anderhalve meter afstand. Bij het bezoek was ook de voormalige burgemeester van Utrecht aanwezig, Jan van Zanen. Van Zanen is nu burgemeester van Den Haag. Ook hij hield zich bij het bezoek niet aan de coronaregels. "We hebben geprobeerd het goed te regelen, maar er was een grotere toestroom dan verwacht", aldus de woordvoerder van Van Zanen. Hij wilde niet ingaan op de groepsfoto's van de koning en de burgemeester met bewoners.
Koning Willem-Alexander en burgemeester Jan van Zanen op bezoek in de oranjestraat
Koning Willem-Alexander en burgemeester Jan van Zanen op bezoek in de oranjestraat © ANP
Vorig jaar augustus kwam de koning ook al in opspraak toen hij tijdens een vakantie in Griekenland samen met koningin Máxima op de foto ging met een restauranthouder. Ook toen hield hij geen afstand en droeg hij geen mondkapje. In oktober kwam het koningspaar onder vuur te liggen toen ze opnieuw op vakantie gingen naar Griekenland, terwijl de overheid mensen juist opriep zoveel mogelijk thuis te blijven vanwege de corona-uitbraak. Vanwege de ophef vloog de koning een paar uur na aankomst weer terug naar huis.
Het incident van gisteren in Den Haag heeft geleid tot kritische reacties van ministers. Volgens demissionair minister Ferd Grapperhaus (justitie) geldt ook voor leden van het koningshuis geen uitzondering op de regels. Ook Tamara van Ark (Medische Zorg) benadrukt dat de regelt "voor ons allemaal" zijn. Ze vindt dat de koning een voorbeeldfunctie heeft, maar snapt zijn "enthousiasme" tijdens het bezoek wel. Demissionair premier Mark Rutte zegt dat de koning "er zelf ontzettend van baalt" dat hij geen afstand hield. Dat de koning zelf ook handen schudt "is niet goed, maar op een gegeven moment is het ook niet te houden, weet je", aldus Rutte.

Utrechtse leerlingen besmet op examenreis

Zeker honderd examenleerlingen uit de regio Utrecht zijn besmet teruggekeerd van vakantie, meldt de Gooi en Eemlander. Om hoeveel jongeren het precies gaat, is niet duidelijk. "We hebben niet iedereen in beeld omdat niet alle jongeren zich laten testen nadat ze terugkomen van vakantie", zegt de GGD tegen de krant.
Volgens de GGD zijn er verspreid over de hele regio Utrecht verschillende clusters te zien op verschillende scholen. Eerder signaleerde de GGD Gooi en Vechtstreek al hetzelfde bij jongeren uit die regio die na hun examen naar bijvoorbeeld Spanje of Portugal waren gegaan en met corona terugkwamen. De GGD roept alle jongeren op om zich bij thuiskomst te laten testen, ook als zij geen klachten hebben.

Geboortejaren 2001 en 2002 kunnen prikafspraak maken

Wie geboren is in 2001 of 2002 kan vanaf vandaag een afspraak maken voor een coronavaccinatie. Vanmorgen was het eerst de beurt aan iedereen uit 2001, vanaf 13.00 uur kon ook iedereen die in 2002 geboren is telefonisch of online een afspraak inplannen. De mensen uit deze jaartallen krijgen volgende week nog per post een uitnodigingsbrief, maar die brief hoeft niet afgewacht te worden voor het maken van een afspraak. Deze lichting krijgt het vaccin van Pfizer/BioNTech of Moderna.
Waarschijnlijk mogen ook morgen mensen uit 2003 een afspraak gaan maken. Als dat zover is, betekent het dat alle volwassenen in Nederland de kans hebben gekregen een afspraak te maken. Binnenkort volgen kwetsbare kinderen van 12 jaar en ouder. Een prik halen kan in de provincie op verschillende plekken, bekijk de vaccinatielocaties op de kaart:

'Doden liggen langer onopgemerkt in huis door corona'

Overleden mensen bleven vorig jaar veel langer onopgemerkt door in huis liggen. Het aantal mensen dat langer dan twee weken dood thuis lag voordat ze werden gevonden door buren, familie, woningcorporaties of politie, steeg in 2020 met ruim 40 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Dat terwijl het aantal lijkvindingen in woningen vrijwel gelijk bleef. Dat meldt de NPO Radio 1-podcast Het Onderzoeksbureau, die cijfers kreeg van vier GGD-regio's, waaronder die in Utrecht.
Het gaat vaak om ouderen of mensen die stevig drinken, zegt forensisch arts Ronald Smit van de GGD-regio Utrecht. Hij zegt dat corona een rol speelt bij de stijging van het aantal laat gevonden doden in woningen. "Mensen die door corona in financiële problemen komen, trekken zich meer terug. Ook ouderen zijn banger geworden door corona, dus houden meer mensen buiten de deur." Zijn collega uit Overijssel denkt ook dat corona invloed heeft op de cijfers. "Mensen zijn vaker sociaal geïsoleerd geraakt, het netwerk wordt kleiner", zegt forensisch arts Sieb van Kuijk van de GGD-regio IJsselland.

'Stel operatie niet uit'

Ziekenhuis Gelderse Vallei roept mensen op hun operaties niet uit te stellen. Het ziekenhuis ziet dat veel patiënten de ingreep over de zomervakantie heen willen tillen. "Dit is begrijpelijk, maar echt zeer onwenselijk. Wij adviseren patiënten om de mogelijkheid die zij nu krijgen aan te grijpen. Anders lopen we het risico dat de druk op de zorg in het najaar weer sterk toeneemt en de wachttijden oplopen. Als je er voor kiest om je operatie uit te stellen, dan kunnen we helaas niet garanderen dat je in het najaar weer snel aan de beurt bent."
Het ziekenhuis in Ede, dat ook een belangrijke zorgverlener is voor mensen uit de omgeving van Veenendaal en Rhenen, ziet al weken het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis afnemen. Daardoor kan de reguliere zorg steeds meer hervat worden. Ook in andere ziekenhuizen neemt het aantal coronapatiënten steeds verder af. De ziekenhuizen beginnen nu aan een inhaalslag, want het afgelopen jaar moesten veel operaties uitgesteld worden omdat de ziekenhuizen hun handen vol hadden aan de coronazorg.
Naast dat het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt, ziet het RIVM ook dat het aantal coronabesmettingen afneemt. Afgelopen etmaal werd bij 918 corona vastgesteld na een test. Het is de tweede keer deze week dat het aantal bevestigde besmettingen onder de duizend duikt. Kijk voor de besmettingscijfers in jouw gemeente op de kaart.

Leukemiemedicijn blijkt te helpen bij ernstige coronagevallen

Coronapatiënten die ernstig ziek zijn, kunnen sneller op de been geholpen worden dankzij een leukemiegeneesmiddel. Uit een studie van dertien Nederlandse ziekenhuizen blijkt dat de patiënten gemiddeld zeven dagen korter op de intensive care liggen, na toediening van het leukemiemedicijn imatinib.
Een op de vijf coronapatiënten die in het ziekenhuis liggen, krijgt zulke ernstige longschade door vaatlekkages in de longen dat ze op de intensive care moeten worden opgenomen. Van het genoemde leukemiemedicijn was al bekend dat het vaatlekkage in de longen remt. Coronapatiënten die in de studie imatinib kregen lagen gemiddeld acht dagen op de ic, de mensen die een placebo kregen vijftien.
Aan het onderzoek deden 385 coronapatiënten met zuurstofproblemen mee, verspreid over verschillende ziekenhuizen. Het onderzoek liet ook zien dat imatinib minder effectief was bij patiënten met mildere klachten.

Productie gele boekjes opgeschroefd

Vanwege de grote vraag naar gele boekjes, waar je je coronavaccinatie in kunt registreren, schroeft uitgeverij SDU de productie van de boekjes op. Vanaf dinsdag worden 100.000 per dag gemaakt. Volgens de uitgever worden dagelijks gemiddeld 30.000 tot 40.000 gele boekjes besteld. Omdat het bedrijf zulke aantallen niet gewend was, liepen de levertijden op. "We zijn op alle vlakken met man en macht aan het werk", zegt de directeur overheid van SDU tegen de NOS. "Onze drukker gaat in ploegendiensten werken en het distributiecentrum draait op volle toeren."
De run op gele boekjes komt doordat in veel landen een bewijs van vaccinatie moet laten zien, als je wilt ontkomen aan een verplichte coronatest of quarantaine. Met de zomervakantie in aantocht willen veel mensen daarom graag een bewijs van vaccinatie laten vastleggen, maar nog niet iedereen had zo'n geel boekje waarin dat gedaan wordt. Om de inentingsboekjes sneller te kunnen verspreiden, zijn ze binnenkort ook te kopen via boekhandels en de ANWB. De verwachting is dat ze daar over dik een week te vinden zijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.