Omwonenden Utrechtse parken radeloos door feestvierende jongeren: 'Ik overweeg te verhuizen'

© RTV Utrecht
UTRECHT - Het was goed toeven in de Utrechtse parken de afgelopen week. Lekker weer en genoeg mensen die in waren voor een feestje. Alleen omwonenden zijn de geluidsoverlast inmiddels behoorlijk beu. "Ik overweeg zelfs te verhuizen."
Wendeline (54) wijst vanaf haar balkon aan het Griftpark de plekken aan waar het donderdagavond bal was. En de avond daarvoor trouwens ook, en de avonden daarvoor was het niet anders. "Schreeuwen, joelen, de laatste dagen waren ook hele groepen luidkeels aan het zingen. Ook na middernacht nog. Er gaat wat drank in en dan zijn er van die meiden die keihard gillen, dat je rechtop in je bed zit en denkt: er wordt iemand verkracht! Maar nee, ze zijn gewoon dronken."
Buurman Willy (50) kan het verloop van de avond inmiddels uittekenen. "Het geschreeuw en gejoel begint zo tegen 10 uur 's avonds en gaat verder tot diep in de nacht door. Als je hier beneden zit, dan valt het nog mee, maar als je dan wil slapen, dan hoor je dat ze nog steeds bezig zijn. Donderdag had ik zelf genoeg bier gedronken om het niet meer te horen, maar de avond daarvoor ben ik van ellende maar naar de woonkamer verhuisd."

Verhuizen

Meerdere buren in het blok slapen inmiddels op een andere slaapkamer en de oordopjes zijn niet aan te slepen. Volgens Wendeline zijn er al mensen verhuisd vanwege de overlast en is het ook al voorgekomen dat de koop van een huis op het laatste moment niet doorging, omdat de kopers toch terugschrokken van het lawaai. Zelf overweegt ze ook om te verhuizen, de makelaar is al een keer wezen kijken. Het wordt zo langzaamaan gewoon te veel, zegt ze.
"Ik heb heel lang gedacht: ben ik nou een oud wijf aan het worden en onverdraagzaam aan het worden? Maar ik kom uit de horeca en ben echt wel wat gewend. Maar op een gegeven moment ga je een grens over. Ik heb het ook gemeten. Het staat echt wel hard. Als ik hier zit en ze zitten met een speaker op die bult 300 meter verderop en het is hier 65 decibel, dan staat het echt wel hard."

Overlast en oordoppen

Vooral omwonenden van het Griftpark, het Wilhelminapark en Park Lepelenburg ervaren de laatste weken overlast van groepen jongeren. 's Ochtends ligt het gras bezaaid met rommel, het is er regelmatig veel te druk én er is geluidsoverlast. Meerdere omwonenden zeggen desgevraagd dat ze vroeger ook wel parkgeluiden hoorden, maar dat het inderdaad de laatste tijd veel erger is geworden.
Marije (36), bijvoorbeeld, woont al een paar jaar in de Parkstraat bij Lepelenburg, maar kan zich niet herinneren dat het voorheen ook avonden achter elkaar bal was in de straat. "Ik hoor al weken lawaai en als ik met de ramen open slaap, doe ik wel oordoppen in. Onze straat was altijd al een doorgaande straat van de stad naar huis, met af en toe dronken geschreeuw 's nachts, maar dat gebeurt de afgelopen tijd wel echt veel vaker."
"Mensen moeten blijkbaar stoom afblazen", aldus Marije. "Donderdag zag je het ook na de wedstrijd van Nederland tegen Oostenrijk. Toen het voetbal klaar was stroomde het park weer vol. Dat zie je in andere steden natuurlijk ook, waar het soms daarna ook behoorlijk misgaat. Wat dat betreft valt het hier nog mee."
Toch is voor Wendeline de maat inmiddels behoorlijk vol. Ze heeft al een paar keer enkele overlastgevers met grote boomboxen en kratten bier aangesproken, maar daar wordt ze "ook niet heel gelukkig van". Dat haalde elke keer ook niet heel veel uit.
"Wat mij opvalt is dat ze zelf niet echt het idee hebben dat ze iets doen wat niet kan of niet mag. Ze hadden echt het idee: wat we doen is sociaal geaccepteerd en is OK. Als die buren een feestje geven gaat het ook zo, dus waarom mogen wij dat niet? Wat zit je nou te zeuren? Iedereen doet dit toch?"

Maatregelen

De gemeente Utrecht ziet het probleem ook, zegt woordvoerder Jochem Hoogenboom, en burgemeester Dijksma heeft al maatregelen genomen om de overlast aan te pakken. Er wordt onder andere extra gehandhaafd en er staan 'stevigere' boodschappen op de tekstkarren in het park. Ook is een bericht naar voorzitters van studentenverenigingen gestuurd met het verzoek de overlast onder de aandacht te brengen.
"We handhaven op het spitsuur rond 22.30 uur extra in alle parken tegelijk, om te voorkomen dat ze op de fiets stappen en hun heil in een ander park zoeken. Daarna pikken we de grootste overlastgevers, met bijvoorbeeld geluidsapparatuur, er al sneller uit."
Hoogenboom heeft ook het idee dat er sindsdien geen grote feesten meer in de parken meer zijn geweest. Verder heeft hij goede hoop dat de komende versoepelingen extra lucht geven. "We hopen dat de overlast afneemt als de horeca verder opengaat."

Chillen in het park

De omwonenden van het Griftpark hopen het ook, maar zijn veel minder zeker van de zaak. Willy, bijvoorbeeld, is bang dat het inmiddels een trend is en dat het "chillen in het park" een blijvertje is. En Wendeline zou het zelf ook wel weten als ze voor de keuze werd gesteld.
"Als ik kan kiezen tussen hier lekker buiten in het park liggen, als het snikheet is, of in een hete kroeg of soos staan, dan zou ik het wel weten. Dat hebben ze nu natuurlijk allemaal ontdekt. Ik neem een picknickmand mee en een fles wijn en ik ga hier lekker liggen en dat is ook gezellig. Dat hebben ze nu lekker uitgebreid ongestoord kunnen doen, zonder dat er iemand tegen optrad. Krijg dat maar weer eens onder controle."
Burgemeester Dijksma houdt de situatie in de parken nauwlettend in de gaten, aldus haar woordvoerder. Als de overlast niet vermindert, heeft ze nog ingrijpender maatregelen achter de hand, zoals handhaving van het alcoholverbod in de binnenstad of nachtsluiting van parken. "Maar we hopen dat we die maatregelen niet in hoeven te zetten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.