Gewonden, ravage en gaslekken in Leersum na noodweer: 'Overal is chaos'

PROVINCIE UTRECHT - Zware onweersbuien hebben in Leersum een ravage veroorzaakt. De schade is enorm, negen mensen raakten gewond, waarvan twee ernstig.
Dat zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Utrecht. Er zijn door de enorme windvlaag die over het dorp en omgeving ging zeven gaslekken ontstaan.
De aard van het letsel van de gewonden is nog onduidelijk, zegt de woordvoerder. De veiligheidsregio had eerst geschat dat er zo'n 13 gaslekken waren, maar dit aantal bleek lager te liggen, "waarschijnlijk door een aantal dubbele meldingen". Zes van de lekken zijn gedicht, aan de laatste wordt nog gewerkt. Omdat het donker is, zal dat voor de hulpdiensten ook de laatste klus van de avond zijn.
"Ook kabels en leidingen onder de grond hebben het te verduren gekregen", meldt de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). "Inwoners die ergens een gaslucht ruiken, wordt geadviseerd direct contact op te nemen met hun netbeheerder." Door deze problemen branden er geen lampen op straat en zal de politie met extra eenheden gaan surveilleren.
Iedereen zal vanavond weer naar huis kunnen, verwacht de woordvoerder. Het Rode Kruis stond klaar met een opvanglocatie, maar die zal voor de nacht niet nodig zijn. "Daarna moeten we kijken hoe we de boel weer veilig krijgen, want takken van bomen zitten los en ze staan wankel. Nu kunnen we slecht zien wat er moet gebeuren." Zaterdag zal voor bewoners een speciaal punt komen voor nazorg en waar informatie wordt gegeven over het afhandelen van schade aan de woning.
Bij de brandweer zijn tientallen meldingen binnengekomen van omgewaaide bomen die op auto's, wegen en huizen zijn terechtgekomen. Ook is op sommige plekken de dakbedekking weggeblazen door de wind.
Overal in het dorp zijn bomen omgewaaid
Overal in het dorp zijn bomen omgewaaid © Menno Bausch
De meeste meldingen komen uit Leersum, maar volgens de brandweer werd een hele strook van Amerongen tot Maarsbergen getroffen door het noodweer.
Inwoners spreken van een enorme windhoos die in korte tijd een spoor van vernieling achterliet. Er zou daardoor een enorme chaos zijn ontstaan. "Het was echt gekkenhuis", zegt Ronald Steunebrink die in Leersum woont. "De ramen klapperden open, hagelstenen kwamen naar binnen en de wind sloeg ineens het huis in", vertelt hij.
Huizen raakten zwaar beschadigd
Huizen raakten zwaar beschadigd © Mennno Bausch
Volgens Steunebrink was het noodweer heftig, maar van korte duur. "Het begon langzaam donker te worden. Binnen 20 of 30 seconden was het er, en het was ook zo weer weg." Hij werd compleet verrast door het noodweer. "Ik probeerde nog mijn telefoon te pakken om te filmen, maar was al te laat."
De chaos in Leersum is groot. "Het hele dorp ligt aan puin", zegt Steunebrink die naar eigen zeggen nog steeds op zijn benen staat te trillen. De brandweer roept mensen op weg te blijven uit Leersum en alleen 112 te bellen bij levensbedreigende situaties.
Op verschillende plekken zijn bomen op auto's terechtgekomen
Op verschillende plekken zijn bomen op auto's terechtgekomen © Ronald Steunebrink
Bij de brandweer zijn inmiddels tientallen meldingen van stormschade binnengekomen. Omdat ze niet allemaal tegelijk afgehandeld kunnen worden, wordt bekeken welke meldingen de hoogste prioriteit hebben. Het werk wordt daarnaast lastig gemaakt omdat allerlei wegen onbegaanbaar zijn door de omgevallen bomen.
Door de windhoos vlogen ook bomen de weg op. Rijkswaterstaat sloot daarom aan het begin van de avond de N225 en de N226.
Het Utrechts Landschap roept iedereen op om weg te blijven uit de bossen rondom Leersum. Door het noodweer zijn daar volgens hen levensgevaarlijke situaties ontstaan.
Utrechts Landschap beheert in de omgeving van Leersum het Breeveen, Dartheide en Hoge Ginkel. De waarschuwing geldt in ieder geval voor de komende dagen.
Harde wind blaast dakpannen van daken in Leersum
Harde wind blaast dakpannen van daken in Leersum © Ronald Steunebrink
Het KNMI had code oranje afgegeven vanwege de zware onweersbuien die over onze regio trokken. Er werd gewaarschuwd voor zware windstoten tot wel 75 kilometer per uur en grote hagelstenen. Inmiddels lijkt het ergste noodweer over de provincie getrokken te zijn. De buien trekken vanuit het zuiden omhoog naar het noorden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.