RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Eerst Mongolië, nu Nederland: Tamar wandelt met haar kameel het hele land door


GROENEKAN - Met een kameel door MongoliŽ trekken is ťťn ding, maar Tamar Valkenier heeft de uitgestrekte steppes verruild voor de Nederlandse bossen. Samen met haar kameel Einstein doorkruisde ze al een groot deel van het land. Vandaag arriveerde ze in de provincie Utrecht.

Inmiddels hebben de twee al heel wat kilometers in de benen. Het duo is nu zo'n twee maanden onderweg. "We hebben al heel Brabant doorgelopen, de rivieren overgestoken, ik ben met hem op het strand geweest. En nu dus de provincie Utrecht!" Het eindpunt is Sittard, maar hoe en wanneer ze daar precies aankomen, weet Tamar nog niet.

Tamar wandelt met haar kameel door heel Nederland, nu is het duo in onze provincie


De afgelopen zes jaar reisde Tamar de wereld rond, vertelt ze. Ze kwam onder andere in Europa, AustraliŽ en MongoliŽ. Over wat ze daar meemaakte, schreef ze vervolgens een boek. En om dat te promoten, kwam Tamar terug naar Nederland. "Maar ik wilde niet stil gaan zitten. Ik wilde kijken of het mogelijk is om met een kameel door Nederland te lopen."

 Tamar (rechts) en haar Einstein in de bossen van Groenekan. Tamar (rechts) en haar Einstein in de bossen van Groenekan. | Foto: RTV Utrecht / Carmen Nelissen

Het antwoord op de vraag of dat mogelijk is, blijkt 'ja'. Daar kwam Tamar al snel achter nadat ze de eenjarige kameel Einstein kocht. Hij vergezelt haar nu tijdens haar tocht. "Kamelen zijn ontzettend schattige dieren. Als hij 's avonds moe is, gaat hij zitten en zit ik lekker tegen hem aan. Gitaartje erbij, zonsondergang en dan zitten we samen de dag te herkauwen. Hij letterlijk en ik laat bezinken wat ik heb meegemaakt."

Tijdens de tocht traint Tamar Einstein om een zogenoemde 'therapie-kameel' te worden. "Ik train hem zodat hij ingezet kan worden in de zorg. Bijvoorbeeld om met gehandicapte jongeren of dementerende ouderen te werken."

Kamelenliefde
Tamar deed haar kamelenliefde op in MongoliŽ. Daar trok ze vijf maanden rond samen met een kameel, paard en hond. Daar had ze het dier ook echt hard nodig. "Er was geen supermarkt. Dus hij moest voor al die maanden voedsel meenemen." In Nederland is de kameel vooral een fijn reisgezelschap. "Einstein is pas ťťn dus hij mag nog niet zo veel dragen. Dus mijn tas is veel zwaarder dan die van hem", zegt Tamar lachend terwijl ze naar de gevulde backpack op haar rug wijst.

Ik kan hem in Nederland niet zo maar aan een boom binden en in het bos gaan slapen."
Tamar

In tegenstelling tot in MongoliŽ, laat Tamar haar kameel in Nederland niet helemaal loslopen. "In MongoliŽ was verder helemaal niks. Alleen steppes en berglandschap." Terwijl zij op het paard reed, volgden de kameel en hond haar, vertelt ze. "Maar hier vind ik het te link. Als hij ťťn stap naar links doet, ligt hij al onder een auto."

Ook slaapplekken vinden, gaat er niet hetzelfde aan toe. "Ik kan hem niet zo maar aan een boom binden en in het bos gaan slapen. Dus ik moet elke avond een weitje vinden met een omheining. Dat is een hele logistieke operatie." Gelukkig schieten een hoop mensen haar te hulp, zegt Tamar. Ze krijgt uitnodigingen van bijvoorbeeld maneges, de dierenambulance en zorgboerderijen. "Zo kom ik op plekken waar ik anders nooit was gekomen."

 Tamar en Einstein lopen zelden alleen. Tamar en Einstein lopen zelden alleen. | Foto: RTV Utrecht / Carmen Nelissen

Onderweg wordt het stel vaak vergezeld door andere enthousiastelingen. Ook vandaag lopen ze niet alleen. Vier vrouwen uit de omgeving van Utrecht hebben zich bij hen gevoegd. Twee van hen zijn ondertussen aan het plandelen: opruimen tijdens het wandelen. "De hele weg wordt vrijgemaakt voor Einstein", grapt Tamar.

De komende tijd trekken de twee nog door Nederland. En in ieder geval dit weekend zijn ze nog in de provincie te vinden. Mocht je het leuk vinden om mee te lopen, dan ben je meer dan welkom, benadrukt Tamar. "Op mijn Instagram houd ik bij waar we zijn en kun je contact met me opnemen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -