Leersum maakt de schade op na noodweer, 6 woningen onbewoonbaar: 'Dit is ongekend'

LEERSUM - Na de heftige onweersbuien van gisteravond maakt Leersum de schade op. Huizen en auto's raakten beschadigd, duizenden bomen vielen om. Negen mensen raakten gewond, van wie er twee naar het ziekenhuis werden overgebracht. Zelfs de ondergrondse leidingen konden de dans niet ontspringen. Er werden zeker zeven gaslekken vastgesteld. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht zijn er zes woningen voorlopig onbewoonbaar.
'Dit is ongekend voor regio Utrecht', aldus Van Westendorp.
'Dit is ongekend voor regio Utrecht', aldus Van Westendorp. © ANP
De woningen hebben ernstige schade opgelopen door omgewaaide bomen of weggewaaide dakpannen. De bewoners krijgen elders onderdak of moeten zelf iets zoeken. De schade loopt volgens de woordvoerder in de miljoenen. "Je weet niet wat je ziet. In een straat zijn bijna alle bomen omgewaaid."
De N225 en de N227 van en naar Leersum zijn voorlopig gestremd. De politie roept mensen op om niet naar Leersum te komen.

Gewonden

Negen mensen raakten gewond, van wie er twee naar een ziekenhuis moesten. Een vrouw kwam onder een boom terecht. De mensen die gewond raakten zijn inmiddels weer thuis. "Je mag van geluk spreken dat er niet meer gewonden zijn gevallen", zegt de woordvoerder van de veiligheidsregio.
Storm in Leersum: door de ogen van inwoners zelf

Speciaal nummer

Om vragen over de schade te kunnen beantwoorden heeft Veiligheidsregio Utrecht een speciaal nummer in het leven geroepen. Daarnaast kunnen mensen met vragen over de schadeafhandeling terecht bij opvanglocatie De Binder.
Burgemeester Frits Naafs tweet vol lof over hoe zijn dorp met deze grote tegenslag omgaat. "Hulde aan alle hulpverleners en de inwoners en ondernemers van Leersum die elkaar helpen de gevolgen van de windhoos op te ruimen. Waar een hecht dorp groot in kan zijn."

Nog nooit meegemaakt

Marcel van Westendorp van Veiligheidsregio Utrecht heeft in zijn hele carrière nog nooit zo'n grote brandweerinzet meegemaakt. "Dit is ongekend voor regio Utrecht. In totaal zijn er zeker veertig brandweerwagens uitgerukt."
In de windhoos sneuvelden ook twee oude eiken: 'Het doet me wat'
De Veiligheidsregio en de gemeente roepen op om uit de bossen te blijven. "Veel bomen in het bos staan nog op omvallen", zegt Van Westendorp. "Bosbeheerders hebben zeker nog een week nodig om die bossen weer veilig te krijgen."
Gemeente Utrechtse Heuvelrug verzoekt de bewoners van Leersum om het snoeihout dat los is gekomen na de windhoos in de berm te leggen. Medewerkers van de gemeente zullen het snoeiafval in de aankomende dagen op komen halen. Voor meldingen over kabels en leidingen verwijst de gemeente door naar netbeheerder Stedin.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.