Noodweer bij Leersum vaagt Lombokbos compleet weg: 'Echt onbeschrijfelijk, er zijn duizenden bomen omgewaaid'

LEERSUM - Het onweer van vrijdagavond heeft ook in de natuur bij Leersum flink huis gehouden. "Het bos is hier helemaal weg", zegt Rein Zwaan van Staatsbosbeheer, die in het Lombokbos bij Leersum staat. "Dit is echt onbeschrijfelijk. Er zijn duizenden bomen omgewaaid. Het is hier een rampgebied."
Boswachter Rein Zwaan: 'Dit is onbeschrijfelijk'.
Boswachter Rein Zwaan: 'Dit is onbeschrijfelijk'. © RTV Utrecht / Jiri Glaap
Om uit te sluiten dat er tijdens de storm geen wandelaars in de bossen gewond zijn geraakt is er een zoekactie gaande in samenwerking met de politie. "Gelukkig is er niemand vermist, dus we hopen natuurlijk dat we niemand gaan vinden", zegt de boswachter. De zoekacties vinden plaats in het zwaarst getroffen gebied, een strook bos van ongeveer 3 bij 5 kilometer.
Niemand die ik heb gesproken heeft dit ooit met deze kracht meegemaakt.
Rein Zwaan, boswachter Staatsbosbeheer

Gevaarlijk om het bos te betreden

Verder is een aantal aannemers met groot materiaal bezig om de belangrijkste toegangspaden weer veilig en vrij te maken. Het is nog onduidelijk wat er met de zwaarst getroffen strook in het Lombokbos moet gebeuren. "Het kan nog maanden duren voordat dit weer toegankelijk is", aldus Zwaan. Hij hoopt dat de overige bossen in de omgeving over een week weer toegankelijk zijn.
Op dronebeelden is te zien dat ook in het dorp zelf veel bomen sneuvelden
De bossen van Utrechts Landschap in de omgeving van Leersum zijn afgesloten voor publiek, het gaat om de gebieden Breeveen, Dartheide en Hoge Ginkel. Ook boswachter Zwaan benadrukt dat het op dit moment nog gevaarlijk is om het bos te betreden. "Er staan nog allemaal bomen scheef die zomaar om kunnen vallen."
Een enkeling waagt zich vanmorgen toch in het bos. Zo werd een groep trailrunners weggestuurd door de politie, zag verslaggever Jiri Glaap.
Een groepje trailrunners wordt weggestuurd door de politie. Het is nog te gevaarlijk om het bos te betreden.
Een groepje trailrunners wordt weggestuurd door de politie. Het is nog te gevaarlijk om het bos te betreden. © RTV Utrecht
Het is de eerste keer dat boswachter Zwaan dit soort schade op deze schaal meemaakt. "Dat geldt trouwens voor iedereen die ik spreek. Niemand die ik heb gesproken heeft dit ooit met deze kracht meegemaakt."
Zo beleefden de inwoners het noodweer gisteravond:
Filmpjes van inwoners tonen impact storm Leersum