RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

PvdA Stichtse Vecht dient klacht in na 'stom wijf'-opmerking van raadslid Mieke Hoek


STICHTSE VECHT - Een ongepaste opmerking van een raadslid in de gemeente Stichtse Vecht afgelopen dinsdagavond krijgt een vervolg. De PvdA heeft namelijk een klacht ingediend bij de burgemeester en griffier. Raadslid Mieke Hoek van de lokale partij Het Vechtse Verbond mompelde tijdens een vergadering 'stom wijf' tegen haar collega-raadslid Sophia Jeddaoui van de PvdA. Volgens Hoek stellen haar woorden niks voor.

Raadslid noemt collega 'stom wijf' tijdens vergadering


Dinsdagavond vond de commissievergadering Sociaal Domein plaats. Die ging onder andere over de harmonisatie van de sportparken in de gemeente, een dossier met een lange aanloop. Toen raadslid Van Vliet (Streekbelangen) bezig was met haar inbreng, onderbrak de voorzitter haar voor een interruptie van raadslid Jeddaoui (PvdA). Waarop raadslid Hoek (Het Vechtse Verbond) 'stom wijf' in de microfoon mompelde.

Jeddaoui reageerde in de vergadering: "Ik hoor mevrouw Mieke heel erg zuchten. Ik weet niet of dat m et mij te maken heeft. Misschien dat ze wel allergisch is op mijn vragen of dat het iets anders is." Reden voor de voorzitter om de raadsleden in de vergadering, die niet aan het woord zijn, te vragen hun microfoon op die momenten uit te zetten.

'Stom wijf'
Hoek zegt tegen RTV Stichtse Vecht dat haar opmerking over Jeddaoui niks voorstelt. Het raadslid was zich er niet van bewust dat haar microfoon tijdens de vergadering nog aan stond. "Dit is wel een lesje. Je zegt weleens wat, maar ik had het niet moeten zeggen." Over de vraag wat de relatie tussen haar en Jeddaoui is, is Hoek kort: "Ze is raadslid. Dat is de relatie."

Jeddaoui zegt in een reactie tegen RTV Stichtse Vecht de opmerking van Hoek 'jammer' te vinden, maar wil liever geen commentaar geven. "Het is een interne aangelegenheid," zegt het raadslid. Fractievoorzitter van de PvdA, Joseph Toonen, noemt de opmerking van Hoek: "Onbehoorlijk, grensoverschrijdend en niet acceptabel." Daarom heeft de PvdA een klacht ingediend bij de burgemeester en griffier van de gemeente.

Business as usual
Volgens Jeddaoui komt dit soort opmerkingen vaker voor tijdens vergaderingen in de gemeente. 'Business as usual' noemt ze het. Hoek bevestigt dit beeld. Zij zegt dat ze ook weleens voor 'stomme doos' is uitgemaakt door een ander raadslid. Volgens haar heeft diegene toen geen excuses gemaakt.

Hoek heeft inmiddels wel haar excuses aangeboden via een voicemailbericht aan haar collega-raadslid Jeddaoui. Toch dient de PvdA een klacht in. "We accepteren de excuses, maar gezien de ernst van het feit dienen wij toch een klacht in."

Burgemeester Ap Reinders en de griffier zeggen in een gezamenlijke reactie: "Elke deelnemer aan een debat, in raad of commissie, is medeverantwoordelijk voor het verloop van het debat. Respectvolle onderlinge bejegening hoort daar als onderdeel van een goede vergaderorde onlosmakelijk bij en is de norm." Betrokken partijen worden door de burgemeester en griffier altijd eerst opgeroepen om het voorval onderling te bespreken.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -