Was het een windhoos? Of toch een tornado? Weerexperts buigen zich over het extreme weer in Leersum

LEERSUM - Dat de weersomstandigheden van vrijdagavond in Leersum een ravage hebben aangericht is duidelijk. Maar wat dit precies voor weersomstandigheden waren is nog niet helemaal duidelijk. Was dit een tornado? Of was het toch gewoon een heftige bui?
De schade in Leersum, bezien vanuit de lucht
Meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza heeft zijn twijfels. "Op basis van de eerste beelden zou ik zeggen dat het hier gaat om een valwind. Daarbij kunnen ook kleine wervelingen ontstaan. Die kunnen ook voor enorme schade zorgen."
Hij sluit niet uit dat het een kleine tornado is geweest. "Maar wat mij dan wel verbaast is dat daar helemaal geen beelden van zijn. Bij het weer van gisteren hebben veel mensen die geïnteresseerd zijn in het weer de camera klaarliggen om beelden te maken zodra het losbarst. Op de foto's en video's die ik tot nu toe heb gezien kon ik nog geen tornado waarnemen."
© ANP

Extra zuur

Het KNMI zal de komende weken onderzoek doen naar de aard van het noodweer. Daarvoor gebruikt het weerinstituut bijvoorbeeld radarbeelden. Daarnaast wordt het schadebeeld geanalyseerd.
Hoewel dergelijke weersomstandigheden zeker niet uniek zijn, was de situatie van gisteren volgens Klaassen wel uitzonderlijk. "Als dit soort weer ontstaat in een minder bewoond gebied dan hoor je daar veel minder van. Maar nu werd de bewoonde wereld zwaar getroffen en dan is het natuurlijk extra zuur."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.