'Staat moet Paleis Soestdijk terugkopen'

© RTV Utrecht
SOESTDIJK - De Bond Heemschut, die zich inzet voor behoud van cultureel erfgoed, vindt dat de Staat Paleis Soestdijk weer moet terugkopen. Reden is dat de renovatie van het paleis en het omliggende landgoed nog altijd stilligt door verzet tegen exploitatieplannen van de huidige eigenaar.
De oproep is een reactie op een artikel in NRC, waarin uitgebreid uiteen wordt gezet hoe de renovatie van het paleis stil kwam te liggen. "We doen een beroep op het nieuwe kabinet: zorg voor de cultuur", zegt Heemschut-directeur Karel Loeff. "Koop het paleis terug, investeer zelf in de restauratie en zoek daarna een passende herbestemming. Het huidige idee: projectontwikkeling met winst, is gebaseerd op het oude denken."
Heemschut pleit ook voor een beroep op weldoeners, die voldoende vermogen zouden hebben om een plan uit te voeren dat minder belastend is voor natuur, toerisme en omgeving.
Tussen het overlijden van prins Bernhard en 2004 en de verkoop van het paleis aan de MeyerBergman Erfgoed Groep stond het paleis grotendeels leeg. Er werden alleen af en toe rondleidingen gehouden. De MeyerBergman Erfgoed Groep heeft allerlei plannen met het paleis, waar omwonenden het niet mee eens zijn. Voor de plannen zou namelijk bos moeten worden gekapt. Bovendien vrezen tegenstanders dat het paleis een "grootschalig evenemententerrein" zou worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.