Leersum komt bij en helpt elkaar met puinruimen: 'We hebben zoveel lieve mensen om ons heen'

LEERSUM - Het dorp ligt in puin, maar de bewoners van Leersum laten zich niet zomaar uit het veld slaan. Het hele dorp zet de schouders eronder om de boel weer aan kant te krijgen. Burgemeester Frits Naafs sprak eerder al zijn waardering uit voor de saamhorigheid in het dorp.
Leersum komt bij na heftige stom: een verslag van Jiri Glaap
Mensen sjouwen met kruiwagens om de kleine takken op te ruimen. Voor de bomen die over de weg en op de huizen liggen is groter geschut nodig. Die worden overgelaten aan de zaagmachines van de hoogwerkers.
"We leggen alles hier op een grote stapel", legt Max van Golde uit. Hij is een van de aannemers die verantwoordelijk is voor de herstelwerkzaamheden. "Als de versnipperaar klaar is aan de andere kant van het dorp dan komt hij deze kant op en dan werken we hier het houtafval weg."

Spookachtig

Peter van Noortwijk staat vol ontzag te kijken naar een huis dat in tweeën is gekliefd door een boom. Het balkon hangt schuin langs de gevel. In Amerongen, een dorp verderop, waar Van Noortwijk woont hebben ze de dans ontsprongen. "Krijg er echt kippenvel van. Wat een verschrikkelijke ellende. Waarom gebeurt zoiets niet 300 meter verderop in het weiland?"
Wim Dekker is inmiddels een beetje van de schrik bekomen, maar gisteravond vond hij het toch behoorlijk spannend. "De verlichting deed het niet, alles was uitgevallen. Dat maakte de situatie nogal spookachtig." Wim staat met zijn vrouw zijn tuin aan te vegen maar verder hebben ze weinig schade.
Brandweer rukt uit in Leersum
Brandweer rukt uit in Leersum © RTV Utrecht / Jiri Glaap
Nannie Abels zat gisteren op de bank met een vriendin toen ze de lucht boven het huis zag betrekken. "Ik rende heel snel naar boven om het raam dicht te doen. Dat lukte nauwelijks door de harde wind." De bovenverdieping bleef redelijk ongedeerd, in tegenstelling tot de tuin. "Toen ik terug beneden kwam, was alles buiten kapot."
Abels vertelt hoe snel het weer omsloeg. "We probeerden direct de ramen dicht te doen. We probeerden met ons hele gewicht het raam dicht te duwen en om slot te doen maar dat lukte niet meer. Hagel, bladeren, modder, voor we het wisten was onze bovenverdieping nat." Ondertussen is alles opgedroogd. "Er plakken alleen nog bladeren aan de muren."
Ook in de slaapkamer van Monique van der Lugt regende het naar binnen. Een groot deel van haar dak is vernield. Haar man probeerde buiten nog spullen veilig te stellen maar al snel vlogen de zonnepanelen van het dak hem om de oren. "Alles is verwoest, ook de auto is eraan", vertelt ze.

Hart onder de riem

Maar gedeelde smart is halve smart. Er wordt goed voor elkaar gezorgd in Leersum, benadrukken de inwoners, benadrukt Abels. Er gaan planken met witte en bruine bollen over straat voor alle harde werkers en buren die komen helpen. Monique is blij met alle hulp, het geeft haar veel rust. "We hebben zoveel lieve mensen om ons heen", zegt ze met een bos bloemen in haar armen die zojuist iemand heeft langsgebracht. Ook haar nichtje Lynn is langsgekomen om het gezin te steunen. Veel mensen in het dorp zoeken elkaar vandaag op en bieden hulp aan. "Het is echt wel heel bijzonder om te zien", zegt Lynn.
"Appgroepen ontploffen met vragen of iedereen ongedeerd is", vertelt Nannie Abels. "Iedereen helpt elkaar, dus dat is wel het mooie aan het dorpse."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.