Drukte in bossen Leersum na noodweer: dranghekken effectief, wel vijf boetes uitgeschreven

LEERSUM - De dranghekken die zondag zijn neergezet bij de belangrijkste in- en uitgangen van de bossen rond Leersum lijken te helpen. Staatsbosbeheer is tevreden en meldt dat - nadat de hekken werden geplaatst - minder mensen het gebied probeerden in te gaan. Wel deelden buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) vijf boetes uit aan personen die het bord verboden toegang, dat op de dranghekken hing, negeerden.
Na het extreme noodweer van vrijdag riepen natuurorganisaties op de komende tijd weg te blijven uit de bossen rondom Leersum. Duizenden bomen zijn er omgewaaid en op sommige plekken liggen complete bospercelen plat. Vooral een gebied van zon drie kilometer breed en vijf kilometer lang dat direct ten noorden van Leersum begint en doorloopt tot aan de A12, is zwaar getroffen.
Staatsbosbeheer noemt de situatie daar levensgevaarlijk. "Er hangen veel takken en boomkruinen los en veel bomen zijn instabiel." Toch kwamen er zondag nieuwsgierige wandelaars en fietsers naar het gebied dat al met rood-witte linten was afgezet. "Kennelijk zijn rood-witte linten als signaal onvoldoende", aldus een woordvoerder.
Daarom werd besloten het gebied af te sluiten met dranghekken. De natuurorganisaties Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Utrechts Landschap zetten extra handhavers in. Mensen hadden veel vragen voor de boa's: ze wilden zien hoe de situatie was en vroegen zich vooral af hoe er nou zoveel schade kon zijn.

Jonge vogels

In het door het noodweer getroffen gebied hebben boswachters op de grond jonge vogels gevonden die nog in een nest zaten dat uit een boom was gewaaid. Ook is in een omgevallen boom een nest jonge spechten aangetroffen. Monumentale bomen in het gebied zijn omgewaaid waardoor bosuilen die daar huisden mogelijk een ander leefgebied moeten zoeken, aldus de zegsman van Staatsbosbeheer. De herstelwerkzaamheden aan onder meer wandel-, fiets-, en mountainbikepaden gaan "weken, zo niet maanden duren", meldt Staatsbosbeheer.
Het noodweer heeft geleid tot ongekende schade in de bossen rond Leersum. Vooral een gebied van zo'n drie kilometer breed en vijf kilometer lang dat direct ten noorden van het dorp begint en doorloopt tot aan de A12, is zwaar getroffen. Duizenden bomen zijn er omgewaaid en op sommige plekken liggen complete bospercelen plat.
Jiri Glaap doet verslag vanuit Leersum, de dag na het noodweer
De gemeente Utrechtse Heuvelrug deed eerder vandaag via Twitter een nieuwe oproep om weg te blijven, net als gisteren.
Gisteren sprak de politie Veenendaal zelfs over massatoerisme in de omgeving van Leersum.
Burgemeester Naafs heeft de schade vandaag opgenomen vanaf de Uilentoren. Hij is zeer onder de indruk van de situatie.
Bewoners die schade hebben konden vandaag met hun vragen terecht in buurthuis de Binder. Ook de komende werkweek zit het Sociaal Dorpsteam iedere ochtend klaar voor ondersteuning en zorg, meldt de gemeente.