Nidal en Ramon maken samen Syrische kaas met Leusdense melk: 'Een gouden samenwerking'

LEUSDEN - Ieder jaar komen er duizenden vluchtelingen naar Nederland vanwege honger of oorlog. Dat wordt vandaag herdacht met de jaarlijkse Wereldvluchtelingendag. Ook het Syrische gezin Aswad moest zes jaar geleden vluchten vanwege de oorlog in hun moederland. Ze streken neer in Leusden in de hoop op een beter leven, en met succes: ze maken nu Syrische kaas met een lokale boer. "Een gouden samenwerking, ja."
Wie het erf van boer Ramon Roomen oprijdt, ziet in eerste instantie niets bijzonders. Een groep koeien staat met elkaar in een stal, en iets verderop zie je een andere kudde in het weiland grazen. Maar Nidal Aswad kan inmiddels niet meer zonder ze. Hij maakt in een klein gebouw op het erf zijn Syrische Al Shahbaa-kaas.
Nidal Aswad produceert inmiddels zo'n 200 kilo kaas per week op de boerderij van Ramon

'Uit het niets een bom'

Al Shahbaa is de oude naam van Aleppo, de oude thuisstad van Nidal en zijn familie. Hij vluchtte eind 2014 per boot richting Europa, nadat zijn huis tijdens de Syrische burgeroorlog verwoest werd. "Uit het niets valt er een bom of zie je gewoon dode mensen op straat", vertelt zijn zoon Mazen. "Je huis is gewoon kapot gegaan. Dus dat was een hele moeilijke tijd ja."
Hij moest zijn vader acht maanden missen, totdat ook hij samen met zijn moeder, twee broers en zus via Turkije naar Nederland kon komen. Na een tijd in verschillende asielzoekerscentra te hebben gezeten, kwamen ze als gezin in Leusden terecht.
Het huis van de familie Aswad in het Syrische Aleppo raakte verwoest tijdens de burgeroorlog
Het huis van de familie Aswad in het Syrische Aleppo raakte verwoest tijdens de burgeroorlog © Nidal Aswad

Kaasmakerij begint in keuken

Na twee maanden begon vader Nidal kaas te maken, omdat hij zijn familie zelf van voedsel wilde voorzien. Dat deed hij met melk van boer Ramon. "Op een gegeven moment nam hij steeds meer melk mee naar huis", vertelt Roomen. "Dan ga je je toch afvragen wat hij ermee doet. Zo kom je in gesprek en dan kom je erachter dat er kaas van gemaakt wordt, in de keuken thuis."
Dat groeide geleidelijk uit zijn voegen, als Nidal de kaas aan steeds meer mensen weet te slijten. "Dat zorgde thuis wel voor een rommeltje", lacht Mazen als hij terugdenkt aan die tijd. Daarom vroeg Nidal vier jaar geleden aan Ramon of hij niet bij hem op het erf kaas mocht gaan maken. "Daar moest ik in eerste instantie even over nadenken, maar niet heel lang."
Zoon Mazen, vader en kaasmaker Nidal en boer Ramon in de kaasmakerij
Zoon Mazen, vader en kaasmaker Nidal en boer Ramon in de kaasmakerij © RTV Utrecht / Jordi de Jong

'Uiteindelijk alle melk voor kaas gebruiken'

Na goed overleg gunde Ramon hem eerst een hoekje in de schuur. "Op een gegeven moment zagen we dat dat allemaal goed ging, dat het groeide en dat hij die kaas goed kwijt kon." Daarop besloten ze een soort schaftkeet neer te zetten waarin ook gecertificeerd kaas gemaakt kon worden. "Ook die ruimte werd een beetje klein en uiteindelijk zijn we beland in waar hij nu de kaas maakt."
En daar, in een gebouwtje onder de schuur naast het weiland, wordt inmiddels een tiende van de Leusdense melk van Ramon gebruikt om Nidals Syrische kaas te maken. De kneedmachine die er staat kan per keer 1000 liter melk verwerken en doet dat zo vaak dat er zo'n 200 kilo per week aan grillkaas, halloumi en vlechtkaas uit de schuur komt. De eerste twee zijn bedoeld om te bakken, de derde als variant op geraspte kaas.
De kaas is inmiddels in verschillende supermarkten en speciaalzaken in de regio te koop, maar als het aan Nidal ligt, is er nog veel meer groei mogelijk. "Het liefst wil ik mijn bedrijf nog veel groter maken met de hulp van Ramon. En uiteindelijk al zijn melk gebruiken voor mijn kaas", lacht hij.
De grillkaas van Nidal in een supermarkt in Amersfoort
De grillkaas van Nidal in een supermarkt in Amersfoort © RTV Utrecht / Jordi de Jong

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.