Vijfheerenlanden organiseert een cursus politiek voor dummies: 'We willen graag jong en divers bloed in de raad'

VIJFHEERENLANDEN - Burgemeester Sjors Fröhlich deed het zelf ook twee jaar geleden: de overstap maken naar de lokale politiek. En nu hij hoopt hij ook inwoners van zijn gemeente Vijfheerenlanden enthousiast te maken tijdens een cursus, eigenlijk een soort spoedles politiek voor dummies. Vanavond is de eerste curusavond en de opkomst is groot.
"Ik ga ook meedoen vanavond dan begrijp je natuurlijk wel. Maar ik heb zelf niet zo'n cursus gedaan, maar ik zou willen dat ik het had gedaan. Het is een hele mooie cursus waarin we mensen wegwijs maken in de lokale politiek. Met als achterliggende vraag, is het misschien wel iets voor jou?" vertelt Fröhlich enthousiast.
"We willen heel graag nieuw, jong, vers en ook divers bloed in de gemeenteraad. We hebben al een mooie en diverse gemeenteraad, maar het is gewoon mooi dat mensen geïnteresseerd zijn in de politiek en soms weten mensen niet eens dat ze geïnteresseerd zijn in de politiek. Lokale politiek is echt alles: het kan de subsidieregeling van je voetbalclub zijn maar ook een woningbouwproject of iets op de school van je kinderen. Je hebt gewoon altijd, elke dag met de lokale politiek te maken."

Online bijeenkomst

Wat is het verschil tussen de coalitie en de oppositie? Hoe kom je in de gemeenteraad? En hoe voer je een goed debat? Het zijn zo maar een paar vragen die tijdens de vier avonden voorbij komen. Maar er wordt ook echt gekeken naar hoe alles werkt in de praktijk.
Fröhlich: "We gaan ook met zijn allen een raadsvergadering volgen, een bestaande echte raadsvergadering. Die van acht juli en daarna wordt die ook gefileerd een paar dagen later. Van wat ging er nou goed en wat ging er helemaal niet goed. Behalve theorie is het ook heel veel praktijk."
De bijeenkomsten zijn online en tot nu toe hebben al meer dan twintig mensen zich opgegeven. Er is maximaal plek voor dertig mensen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.