GGD trekt de wijk in om vaccinatiegraad op te krikken: 'Op bepaalde plekken is er een lagere bereidheid'

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
UTRECHT - GGD regio Utrecht gaat vanaf vandaag de Utrechtse wijken in om de vaccinatiegraad daar op te krikken. Deze stap is een onderdeel van fijnmazig vaccineren, waarbij inwoners uit deze wijken dichtbij en zonder afspraak gevaccineerd kunnen worden.
"Met deze stap willen we het vaccineren nog toegankelijker en laagdrempeliger maken. Het is de bedoeling dat we in buurthuizen en sporthallen de inloop organiseren. Per situatie en wijk kijken we wat past", aldus Jaap Donker, directeur Publieke Gezondheid regio Utrecht.

Overvecht

Eén van de wijken waar meer mensen gevaccineerd moeten worden, is Overvecht. "We zien gewoon dat het hier achterblijft bij andere totalen. Exacte cijfers hebben we nog niet, het is ook wisselend en niet alles wordt gelijktijdig doorgegeven. Maar goed, we zien echt op bepaalde plekken dat er een lagere bereidheid is. Niet alleen in de cijfers maar dat horen we ook van mensen", zegt Heleen Glazema, covid 19-projectleider bij de GGD.
Het is niet de eerste keer dat het fijnmazig vaccineren wordt toegepast. Eerder gebeurde dit ook al bij het vaccineren van dak- en thuislozen. De hoop is dat het nu ook weer gaat werken, want de gezondheidsdienst merkt dat mensen hun beslissing om wel of niet te vaccineren soms baseren op 'fake news' en dat vinden ze hartstikke jammer.
"Zo zien we jongeren die denken dat ze er niet zo ziek van worden. Aan de andere kant zien we mensen die zich afvragen of het wel veilig is allemaal. Er zijn ook mensen die denken in complotten, van zit hier toch meer achter?", vertelt Glazema. "Het kan een heel divers palet zijn aan redenen, maar soms zien we ook mensen die zich niet goed verdiept hebben of gezocht hebben naar informatie over vaccineren."

Fijnmazig vaccineren

Voor het fijnmazig vaccineren worden speciale teams ingezet, naast de teams die al actief zijn op de negen priklocaties in onze regio. Niet alleen in de stad Utrecht maar ook in andere Utrechtse gemeenten.
Glazema: "Twee weken geleden hebben we daarmee al een start gemaakt door naar alle gemeenten in de provincie Utrecht te gaan. We vaccineren bijvoorbeeld al in Wijk bij Duurstede, we gaan van de week ook nog naar Vianen en we gaan richting Leusden. Op die manier gaan we ook geografisch zorgen dat we dichter bij de mensen komen. Op die locaties kun je je gewoon op één dag laten vaccineren in een sporthal die we voor een dag ombouwen. Maar vandaag start dus echt de pilot in de wijken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.