Mysterie dodelijke brand Mijdrecht na 13 jaar opgehelderd? Man bekent brandstichting

MIJDRECHT - De brand in Mijdrecht waarbij dertien jaar geleden de eigenaar van een stomerij in de Dorpstraat om het leven kwam, was aangestoken. Een 42-jarige man bekende dit vandaag in de rechtbank in Utrecht. Dat is opmerkelijk, omdat na onderzoek destijds werd geconcludeerd dat de brand door een technisch mankement was ontstaan.
In 2008 brandden twee historische panden in Mijdrecht uit.
In 2008 brandden twee historische panden in Mijdrecht uit. © RTV Utrecht
Verdachte Lothar M. uit het Gelderse Epse is drie maanden geleden aangehouden, omdat hij iemand in zijn dorp ernstig zou hebben bedreigd. Tijdens het politieverhoor bekende hij ook de brandstichting in Mijdrecht. Hij wordt door het Openbaar Ministerie nu voor beide verdenkingen vervolgd, vanmiddag was de eerste inleidende zitting in de rechtbank in Utrecht.

Dode in stomerij

Op zaterdag 12 april 2008 werden twee beeldbepalende, historische pandjes in het centrum van Mijdrecht door brand verwoest. In het ene pand was een woonwinkel gevestigd, in het andere een stomerij. De brand zou die nacht zijn ontstaan in de stomerij en zijn overgeslagen. Later die zaterdag werd het lichaam van de 75-jarige eigenaar van de stomerij gevonden. De alleenstaande man woonde boven zijn zaak.
In het dorp ging direct het gerucht rond dat de brand was aangestoken, merkte de verslaggever die voor RTV Utrecht in Mijdrecht was. Maar de politie sloot na onderzoek al vrij snel uit dat er sprake was geweest van brandstichting.
Schade aan de panden in Mijdrecht na de branden in 2008.
Schade aan de panden in Mijdrecht na de branden in 2008. © RTV Utrecht

Veel verkeerde dingen gedaan

De verdachte volgde de zitting via een videoverbinding vanuit het huis van bewaring. "Ik heb veel verkeerde dingen gedaan, ik heb slechts twee procent bekend", zei hij tegen de rechters. Volgens M. heeft hij rond 2010 meerdere branden aangestoken, vooral bij coniferenhagen. Wat hij destijds in Mijdrecht deed en waarom hij daar brand stichtte, bleef onbesproken. Hij zou bij de stomerij plastic en een stoel in brand hebben gestoken.
Mysterie dodelijke brand Mijdrecht na 13 jaar opgehelderd? Man bekent brandstichting in rechtbank
Ondanks zijn bekentenis is het nog niet zeker of M. voor de brandstichting kan worden veroordeeld. Er is ondersteunend bewijs nodig om zijn verklaringen te bevestigen. Het onderzoek is dan ook nog in volle gang. Het OM heeft onder meer een branddeskundige ingeschakeld. De politie heeft ook beelden opgevraagd die een journalist in 2008 maakte van de brand. Waarschijnlijk om te kijken of de verdachte er ook op te zien is. Pyromanen blijven wel vaker kijken bij de branden die zij aansteken.
Het irriteerde de verdachte behoorlijk dat lijkt te worden getwijfeld aan de betrouwbaarheid van zijn verklaringen. Hij zei tijdens de zitting dat hij heeft bekend, omdat hij hulp nodig heeft en behandeld wil worden: "Het maakt mij niet uit of ze mij levenslang opsluiten", zei hij.

Stoornissen en bedreigingen

Een psychiater die M. onderzocht, stelt dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. De rechtbank besliste daarom dat hij voor observatie naar het Pieter Baan Centrum gaat. Daar kan onder meer worden vastgesteld welke stoornissen hij heeft. M. zei zelf vandaag dat hij al 30 jaar aan cocaïne verslaafd is. Volgens advocaat Aarnoudse zou hij ook naar een andere gevangenis met psychiatrische afdeling moeten worden overgeplaatst, voor zijn eigen veiligheid en die van zijn mede-gedetineerden, maar daar gaat de rechtbank niet over.
De verdachte waarschuwde tijdens de zitting dat hij medegevangenen iets zou kunnen aandoen, omdat die hem kleineren. Ook de bedreigingen waarvan hij wordt verdacht lijken reden om te onderzoeken welke stoornissen hij heeft. "Ik vermoord je jongen echt. Ik heb niks te verliezen, jij wel", zou hij iemand in Epse begin dit jaar hebben toegeworpen. En: "Ik vreet je op jongen, echt. Ik vermoord je."
Door de opname in het Pieter Baan Centrum loopt de zaak forse vertraging op. Er is een wachttijd van vijf maanden, de observatie duurt zes weken en daarna hebben de deskundigen nog weken nodig om een rapport over hun conclusies te schrijven. Op 16 september is er daarom weer een tussenzitting in de zaak gepland, waarin de stand van het onderzoek wordt besproken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.