RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Verenigingen en stichtingen moeten snel aan de slag met onbekende nieuwe wet: 'Kwam uit de lucht vallen'


PROVINCIE UTRECHT - Op 1 juli gaat een nieuwe wet in waar vrijwel alle verenigingen en stichtingen mee te maken krijgen: de Wbtr. Het is een wet die de kwaliteit van bestuur moet verbeteren. Alleen is er nogal wat werk aan de winkel want de wet is nog erg onbekend, zeker bij de kleinere clubs.

Daar kan Hans van Veldhuijzen over meepraten. Hij is secretaris van hengelsportvereniging 'De Rietvoorn' Doorn en omstreken. Zo'n vier weken geleden is hij samen met zijn andere bestuursleden zich over de nieuwe wet gaan buigen: "Ja, dat is vrij laat. Maar ik denk dat er weinig verenigingen zijn die een abonnement hebben op de Staatscourant. Het is niet in de publiciteit geweest."

Verenigingen en stichtingen moeten snel aan de slag met onbekende nieuwe wet


De WBTR staat voor Wet bestuur en toezicht rechtspersonen. Vanaf 1 juli gaan er strengere regels gelden die ervoor moeten zorgen dat de kwaliteit van verenigings- en stichtingsbesturen omhoog gaat. De bestuursleden of toezichthouders zijn bijvoorbeeld hoofdelijk aansprakelijk bij een faillissement of een financieel tekort en zijn er meer regels om belangenverstrengelingen te voorkomen.

Hans van Veldhuijzen: "We werden er eigenlijk onlangs door onze koepelorganisatie op gewezen. Voor ons als bestuur kwam het totaal uit de lucht vallen. En nu zoeken we uit wat we precies in onze statuten moeten aanpassen."
In de nieuwe wet staat onder meer:

- Dat het bestuur moet handelen in het belang van de stichting of vereniging.

- Bevoegdheden van bestuursleden moeten in statuten terug te vinden zijn.

- De aansprakelijkheid is aangescherpt. Het bestuur is bijvoorbeeld hoofdelijk aansprakelijk bij een faillissement of financieel tekort. Onbehoorlijk bestuur moet wel zijn vastgesteld.

- Ook zijn er nieuwe regels om belangenverstrengeling te voorkomen.
Vrijwilligers
Vereniging NOV is gehuisvest in een pand naast de Balijebrug in Utrecht. Het is een belangenorganisatie voor vrijwilligerswerk, een tak van sport met veel stichtingen en verenigingen. Bij Vereniging NOV zijn 350 koepelorganisatie aangesloten. "Die wet regelt eigenlijk hoe besturen meer verantwoordelijkheid moeten nemen", vertelt NOV directeur Joost van Alkemade. "Eigenlijk komt het door eerdere problemen bij grote organisaties, koepels van scholen en bij woningbouw corporaties. Die besturen gingen vooral met geld spelen." Van Alkemade bedoelt hiermee bijvoorbeeld het Vestia -schandaal dat in 2017 aan het licht kwam.

De wet die de overheid maakte om zulke schandalen in de toekomst te voorkomen, wordt nu toegepast op alle verenigingen en stichtingen, zegt Joost van Alkemade: "Dus als de penningmeester een fout maakt is het hele bestuur verantwoordelijk, en niet alleen de penningmeester."

Al met al vraagt het vooral inspanning van de kleinere besturen. Die kunnen zich niet zomaar laten bijstaan door juridische afdelingen die grotere organisaties wel tot hun beschikking hebben. Van Alkemade: "De Kamer had gezegd tegen het ministerie van FinanciŽn dat hier bekendheid aan moet worden gegeven. Dat is totaal niet gebeurd. Deze wet gaat op 1 juli in, dat is nog een heel korte tijd, en al die besturen hebben nu iets van: wat moeten we eigenlijk doen? Dus het geeft heel veel onrust."

Voorlichting
De Wbtr gaat de komende maand in. Besturen hebben vijf jaar de tijd om hun eigen statuten tegen het licht te houden, te toetsen aan de voorwaarden van de Wbtr en ze opnieuw vast te laten leggen bij de notaris. Maar omdat er volgens D66 raadslid Mohammed Saiah uit Utrecht vanuit de overheid zo slecht over wordt gecommuniceerd, ziet hij nog een probleem: "Je hebt al die kleine stichtingen die ook heel veel moeite hebben met het binnenhalen van nieuwe bestuursleden. Die functie van penningmeester... dat lukt ze vaak nieteens!"

Zo'n nieuwe wet met veel regels die tot nu toe onvoldoende bekend zijn, vormen volgens het raadslid een drempel voor mensen om een bestuur in te gaan. Ook bieden inmiddels verschillende commerciŽle bureaus Wbtr trainingen en cursussen aan. Saiah: "Dat vinden wij dus heel erg stom. Je zou als overheid moeten zeggen bij welke cursussen of informatieavonden je gratis terecht kan en zeggen welke website betrouwbaar is. Dat is iets dat je tot nu toe gemist hebt."

"Gelukkig is sportvisserij Nederland ook bezig met conceptstatuten." Die kan amateurvisser Hans Veldhijzen dan gebruiken en geschikt maken voor de vereniging waar hij de secretaris is. "Maar ja", vertelt Hans, "dat gaat best geld kosten. Want het moet passeren bij de notaris. En de tarieven bij de notaris zijn iets anders dan de tarieven van een pakketbezorger. Dus dat kost onze vereniging ook een redelijk centje."
Vereniging NOV heeft berekend dat het 264.441 stichtingen en 131.738 verenigingen betreft.

De Wbtr geldt niet voor Verenigingen van Eigenaren (VvE).


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -