RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Partycentrum of golfclub? Groenekanners komen in opstand


GROENEKAN - Gedoe in Groenekan om een golfclub. Omwonenden voelen zich misleid. Wat een rustige golfclub moest worden blijkt zich te ontwikkelen tot een partycentrum met honderden bezoekers. Maar daar is niets van waar, zegt de ontwikkelaar, er komt een clubhuis maar dat wordt alles behalve een feestpaleis.

 Het recreatieschap verpacht de grond en met die opbrengst wordt het Noorderpark onderhouden. Het recreatieschap verpacht de grond en met die opbrengst wordt het Noorderpark onderhouden. | Foto: RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

De plannen dateren alweer van 2013, als een paar vrienden, deels voor de grap inschrijven op een prijsvraag. Het recreatieschap zoekt voor het nieuw te ontwikkelen Noorderpark een ondernemer die een golfbaan wil aanleggen. Daar mag ook ondersteunende horeca bij. Jolmer de Haas schrijft, met zijn vrienden in, en tot hun eigen verbazing winnen ze.

Negen holes
Het recreatieschap verpacht de grond, en met die opbrengst wordt het Noorderpark onderhouden. De vrienden worden zakenpartners en gaan aan de slag. Al in 2014 betrekken ze de omwonenden bij hun plannen, een negen-holes golfdrive, met wat gebouwen. Zo komt er een loods, een restaurant en een theehuis. Ook staan er overdekte afslagpunten op de tekeningen.

Partycentrum of golfclub? Groenekanners komen in opstand


Voor de horeca vinden ze een partner. Die maakt van het theehuis een pannenkoeken huis, dat sluit beter aan bij de doelgroep. Maar verder blijven de plannen grotendeels ongewijzigd. De Haas: "Vanaf het begin hebben we de bewoners bij onze plannen betrokken. Voor zover mogelijk hebben we onze plannen aangepast aan hun wensen. Zo komen er op het golfterrein betere zichtlijnen voor de buren." Ook leggen de ondernemers een waterpartij aan. Verder wordt het aantal holes aangepast, was er in de oorspronkelijke plannen nog sprake van negen holes, inmiddels worden het er nog maar zes.

"In de petitie wordt gesproken over een partycentrum waar grootse evenementen met 500 personen worden gehouden. Dit is echter nooit in de planontwikkeling aan de orde geweest."
Wethouder Dolf Smolenaers (De Bilt)

In principe zijn alle procedures gevoerd, en staan alleen een paar formaliteiten de aanleg van het complex in de weg. Maar tot verrassing van De Haas en zijn partners, staat er nu een aantal omwonenden op die zich boos maken over de komst van het complex. Louise Geurtsen en Bob van Ginkel startte een petitie om de komst van de golfbaan te voorkomen. De gemeente De Bilt bevestigt het protest, het gaat om mensen die er nog maar kort wonen. Wethouder Dolf Smolenaers: "We hebben als gemeente ook vernomen dat twee nieuwe bewoners uit Groenekan een petitie hebben opgestart tegen de komst van een partycentrum in het gebied Noorderpark Ruigenhoek."

Feestlocatie
En dat is precies het punt waar de pijn zit voor Geurtsen en Van Ginkel, het wordt in hun ogen een partycentrum. In hun petitie schrijven ze: "Er is een vergunning verleend voor het te verrijzen partycentrum 'Chi Chi The Golf Venue' in het Noorderpark/park Ruigenhoek. Het betreft een golf- en businessbeleving met horeca voor vergaderingen, events, presentaties, bedrijfsuitjes, feesten en golftoernooien met een capaciteit tot 500 bezoekers per evenement en tot wel 2.328 reisbewegingen per dag!"

De Haas ontkent dat ten stelligste: "Nee, het wordt geen partycentrum. Er komen ook geen besloten feesten. De horeca hoort bij de golf zodat mensen na het spelen lekker een biefstukje of iets anders kunnen eten of een drankje kunnen drinken." Hij ontkent het beeld van een partycentrum, met 500 bezoekers. Er passen hooguit 200 mensen in het restaurant en de horecaondernemer is niet van plan om zijn zaak aan groepen of partijen te verhuren.

 Partycentrum of golfclub? Groenekanners komen in opstand. Partycentrum of golfclub? Groenekanners komen in opstand. | Foto: RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Overlast
Toch heeft Geurtsen er geen vertrouwen in: "Mijn bezwaar is voornamelijk de overlast. De afspraken zijn dat het park rust zou uitstralen en nu komt er een partycentrum met zeven dagen in de week feesten. Overlast voor de omwonenden, overlast voor het park, het is niet te bedenken."

Wethouder Dolf Smolenaers van De Bilt ontkracht die gedachte, er komt geen feestlocatie in het park: "In de petitie wordt gesproken over een partycentrum waar grootse evenementen met 500 personen worden gehouden. Dit is echter nooit in de planontwikkeling aan de orde geweest en hier is ook geen omgevingsvergunning voor aangevraagd." De wethouders roept de twee bezwaarmakers op contact te zoeken met de groep bewoners die de afgelopen jaren constructief heeft samengewerkt met de ontwikkelaars van het project.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -