Zware regenval en riooloverstort leidden tot vissterfte in Utrechtse singel: 'Vervuiling nu weggespoeld'

UTRECHT - De oorzaak van de vissterfte in de Utrechtse singel is hoogstwaarschijnlijk een riooloverstort geweest als gevolg van de hevige regenval. Dat meldt hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden.
© RTV Utrecht/ Bernadette Keizer
"Stroomopwaarts zit een overstortlocatie bij het Lucasbolwerk. Die treedt in werking als er te veel water in het rioolstelsel komt, want het is een soort noodoverloop. Er komt dan ook altijd wat vuil mee. In combinatie met de hoge temperatuur heeft dat geleid tot minder zuurstof in het water", legt een woordvoerder uit.
© RTV Utrecht/ Bernadette Keizer
In de Utrechtse singel dreven gisteren tientallen dode vissen ter hoogte van de Wittevrouwenbrug. De sterfte veroorzaakte ook stank. De dode vissen zijn weggehaald.
De omstandigheden zijn inmiddels beter. "Omdat de hevige buien nu voorbij zijn en er extra doorspoeling op de gracht is gezet, is de vervuiling waarschijnlijk weggespoeld. Ook is het gunstig voor de watertemperatuur dat het nu wat koeler is."
© RTV Utrecht/ Bernadette Keizer
Op meerdere plekken in het land zijn afgelopen riooloverstorten geweest waardoor de waterkwaliteit is verslechterd. Daardoor gelden ook vandaag nog zwemverboden in meerdere gemeenten, waaronder De Ronde Venen, Stichtse Vecht, De Bilt en (een deel van) Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.