Wegen weer begaanbaar na storm: 'Leersum is een dorp van aanpakken'

LEERSUM - In Leersum zijn de meeste wegen en fietspaden inmiddels weer begaanbaar. Na de zware storm van vrijdagavond is de afgelopen dagen hard gewerkt om de ravage in en rond het dorp op te ruimen. Toch kan het nog dagen en misschien zelfs weken duren voor alles achter de rug is, laat gemeente Utrechtse Heuvelrug weten.
De straten zijn drie dagen na de verwoestende storm weer begaanbaar.
De straten zijn drie dagen na de verwoestende storm weer begaanbaar. © RTV Utrecht / Robert Jan Booij
De provincie heeft de N225 tussen Amerongen en Doorn, en de N226 tussen Maarsbergen en de Donderberg-rotonde vrijgegeven. De Broekhuizerlaan in Leersum blijft vooralsnog wel dicht voor het verkeer. Veel internet- en telefoonleidingen van Ziggo en KPN zijn kapot en onduidelijk is wanneer die kunnen worden gerepareerd.

Verboden terrein

Het dorp werd vrijdagavond getroffen door extreem noodweer, waarbij negen mensen gewond raakten en duizenden bomen omwaaiden. De omliggende bossen zijn te gevaarlijk voor recreanten en zijn verboden terrein. Daar vallen nog altijd bomen om, die sinds vrijdagavond niet meer stabiel zijn.
Burgemeester Frits Naafs roemde vanmorgen nog eens de gezamenlijke inzet van gemeentewerkers, inwoners en aannemers. "Je ziet na het weekend hoeveel er toch alweer opgeruimd is. Iedereen heeft hard gewerkt om de tuinen leeg te halen en alles aan de weg te krijgen. Het is ongelooflijk, vrijdag en zaterdag zag het er veel erger uit."

Achtergevel ontzet

Naafs bezocht vandaag, in het bijzijn van verslaggevers van RTV Utrecht, het echtpaar Hilje en Ward Logtenberg. Hun huis aan de Lomboklaan raakte zwaar beschadigd toen een eik in de achtertuin het begaf. Voor zover nu bekend is de nok van hun dak losgeraakt en de achtergevel ontzet.
Bang? Daar was geen tijd voor.
Ward Logtenberg, inwoner Leersum
"Ik had net een klein dakraam dichtgedaan", vertelt Hilje, "en toen ik me omdraaide vlogen de stukken hout over het dak. Een stuk kwam door het dak en beneden zagen we dat de hele keuken onder het glas en het regenwater stond. We konden niet meer naar buiten, want er lag allerlei groen rond het huis. Onze buurman heeft het met zijn motorzaag een beetje weg kunnen halen, zodat we eruit konden."

Gigantisch geraas

De ramp voltrok zich in iets meer dan een halve minuut. Toen was de storm alweer voorbij. "Bang?", zegt haar man Ward. "Daar was geen tijd voor, het ging zo snel dat je na afloop nog stond te kijken wat er nou was gebeurd. We zagen het niet aankomen. Ineens was het donker, en wit van de hagel, en hoorden we de klappen om ons heen. Een gigantisch geraas, een geluid dat je niet kent. En toen werd het weer stil."
Hilje Logtenberg in de keuken van haar zwaar beschadigde huis.
Hilje Logtenberg in de keuken van haar zwaar beschadigde huis. © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
"Het is bizar om te zien hoever je nu kunt kijken", zegt Hilje. "Zoveel bomen zijn nu weg of missen hun kruin. Gelukkig hebben we zelf niets, want het had anders kunnen lopen", realiseert ze zich. "Meestal zitten we in de keuken en nu waren we even naar boven gelopen. Alle stoelen beneden lagen bezaaid met glasscherven met van die flinke punten. Dat is ons bespaard gebleven."

Familie en vrienden

Zeker zes huizen in Leersum zijn voorlopig niet bewoonbaar door schade of gevaar van vallende bomen of takken. De gemeente had bewoners onderdak aangeboden, maar zij konden allemaal bij familie en vrienden terecht. "Als het nodig is om iets voor ze te regelen dan doen we dat ook", zegt burgemeester Naafs. "De buur-burgemeester in Renswoude bood ook al een woning aan, dus dat komt allemaal op gang, maar we proberen het natuurlijk zoveel mogelijk zelf te organiseren."
Leersum ruimt op na de verwoestende storm
Trots is Naafs op de inspanningen van zijn gemeente Utrechtse Heuvelrug. "Onze mensen van de buitendienst zijn sinds vrijdagavond keihard aan het werk om alles af te voeren. Via het crisisteam zijn onze medewerkers bezig om van alles te regelen. Mensen van het sociaal dorpsteam zitten in dorpshuis De Binder voor vragen over de schade aan hun huis. Komende dagen worden er containers in Leersum geplaatst. Mensen kunnen daar hun puin in kwijt. Dan hoeven ze niet ook nog eens naar de milieustraat in Doorn."

Totale schade

De schade van het noodweer wordt drie dagen na de natuurramp nog altijd geïnventariseerd. "In De Binder konden mensen zaterdag al terecht om met stichting Salvage te praten over de schade", zegt Naafs. "Daar zijn al tachtig of negentig mensen geweest."
Leersum is een dorp van aanpakken.
Frits Naafs, burgemeester Utrechtse Heuvelrug
Verzekeraars moeten de totale omvang van de schade maar berekenen, aldus Naafs. "Belangrijker is het welzijn van de mensen. Het is vrijdag gebeurd, en bij sommige mensen moet het nog indalen. Ik sprak net met een mijnheer die vertelde wat hij allemaal moest doen en die brak even. Dat gaat natuurlijk vaker gebeuren, dat snap ik heel goed. Mensen zien wat er is gebeurd en beseffen hoe het ook had kunnen aflopen. Dan komen de emoties los. En dat is goed, want mensen moeten dat niet wegstoppen."

Inzameling

Intussen is voor de getroffen inwoners van Leersum een spontane inzameling gestart, waarvoor tientallen donateurs samen zo'n duizend euro hebben toegezegd. Sandra van der Burgh opende een bankrekening waarop ze uiteindelijk 100.000 euro bijeen wil brengen, omdat ze vermoedt dat niet alle schade door verzekeraars zal worden gedekt.
"Net of er een bom was ontploft."
"Net of er een bom was ontploft." © RTV Utrecht / Anne-Marie Verhagen
De ouders van Van der Burgh wonen in het naburige Amerongen en vertelden wat ze in Leersum hadden gezien. "Mijn vader zei dat het net was of er een bom was ontploft. De tranen sprongen hem in de ogen. Ik dacht, ik moet wat doen, ik wil hier gewoon een bijdrage aan leveren."

Werktoerist

Ward en Hilje Logtenberg zijn vol lof over de hulp die bekenden en onbekenden kwamen aanbieden. "Dat was geweldig", zegt Hilje, "ze zeiden dat ze geen ramptoerist wilden zijn maar werktoerist." Vanmiddag krijgen ze een schade-expert van de verzekering en een aannemer over de vloer. Een boomkenner moet nog een afspraak maken om twee beschadigde bomen in de tuin te komen kappen.
"Leersum is een dorp van aanpakken", besluit burgemeester Naafs. "Vanaf het moment dat ik hier vrijdagavond aankwam zag ik dat mensen direct bezig waren om elkaar te helpen bij het opruimen. Dat is me echt bijgebleven. De zelfredzaamheid is groot, dat is de kracht van Leersum."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.