Weinig vuurwerk in begrotingsdebat Utrecht
UTRECHT - Hoe zit het met welzijn en veiligheid, houdt Utrecht een schone stad, blijft de wijkaanpak nog wel intact, hoe zit het met de herstel- en crisiswet voor Utrecht en is er wel voldoende geld voor cultuur? Dat waren de voornaamste vragen in het raaddebat over de begroting van Utrecht.
Wethouder Spit wil 4 miljoen euro bezuinigen op de 81 miljoen euro die het welzijnswerk in Utrecht krijgt. Ondanks een recordaantal insprekers tijdens de Raadsinformatie-avond afgelopen dinsdag, lijkt het erop dat de Raad akkoord gaat met de inperking van het budget.
Utrecht wil wel aandacht blijven geven aan de kwetsbaren, hield wethouder Van der Sluis de raad voor. Maarvoor hun welzijn zullen bewoners zelf meer initiatief nemen.
In plaats van aanbod, wordt het welzijnswerk meer vraag-gericht. Door meer centralisatie hoopt de gemeente geld te kunnen winnen.
Over blauw op straat hoeft de raad zich geen zorgen maken, zei burgemeester Wolfsen. De landelijke bezuinigingen gaan de komende jaren nog geen impact krijgen in Utrecht. Het aantal ambtenaren die boetes kunnen uitdelen, is de afgelopen jaren fors toegenomen en ook komen er steeds meer straatcoaches.
VERVUILING
Het college kon de raad ook geruststellen over een schone stad. Weliswaar wordt daar wel op bezuinigd, maar dan gaat het niet om de reinigingsdienst. Graffiti wordt wat minder snel verwijderd en de stukjes grond bij bomen zullen wat meer onkruid laten zien.
Het College hoopt dat de herstel- en crisiswet, waarmee grote projecten sneller kunnen worden uitgevoerd, voor werkgelegenheid in Utrecht zal zorgen. Wethouder Janssen wil in Den Haag lobbyen voor het Stationsgebied en de ring Utrecht.
Wethouder Van Gelder van Cultuur wil De Vrede van Utrecht en Leidsche Rijn aan elkaar koppelen. "Op die manier verbinden we het nieuwe deel van Utrecht met de oude stad". Leidsche Rijn krijgt er in ieder geval wel geld bij.
De grootste pijnpunten worden verder besproken tijdens raadscommissies.
Weinig vuurwerk in begrotingsdebat Utrecht