Utrecht investeert 1,45 miljard in luchtplan

UTRECHT - Utrecht gaat de komende twintig jaar bijna anderhalf miljard euro investeren in het verbeteren van de luchtkwaliteit. Dat staat in het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht, dat vandaag is gepresenteerd
Het plan is nog niet volledig financieel gedekt. Voor de periode na 2015 moet nog gezocht worden naar een bedrag van 600 miljoen euro. Ook rekent de stad voor financiering van enkele plannen op het budget voor de Ring Utrecht.
Om de luchtkwaliteit te verbeteren wordt geïnvesteerd in openbaar vervoer, fiets en komen er knips in de stad waardoor auto's zich minder makkelijk door de stad kunnen verplaatsen. Overigens is het aantal knips wel verminderd in vergelijking met vorige plannen.
Wat betreft het openbaar vervoer wil de stad vooral veel tramlijnen aanleggen. Ook sommige buslijnen moeten beter kunnen doorstromen.
De gemeente wil de omstreden Spoorlaan toch aanleggen, een nieuwe weg die van afrit Lage Weide aan de A2 via de Carthesiusweg uitkomt ter hoogte van station Zuilen. De weg komt vlak langs een aantal huizen. Aan de Josephlaan zullen tientallen woning gesloopt moeten worden.
Het ALU en de voorgenomen aanleg van de Spoorlaan zorgden er dit jaar om verschillende redenen voor dat drie wethouders in Utrecht aftraden.
De investeringen:
* Openbaar vervoer: 765 mln
* Fiets: 60 mln
* P+R: 200 mln
* Auto: 145 mln
* Utrecht West (OV en fiets, tunnel Josephlaan, verbindingsweg Lage Weide, knip Th à Kempisweg): 180 mln
* Mobiliteitsmanagement en gedrag: 40 mln
* Lucht, duurzame mobiliteit en goederenvervoer 40 mln
* Economie 10 mln
* Diversen 10 mln
* Totaal 1.45 mln

BEDRIJFSLEVEN

Het Utrechtse bedrijfsleven vraagt opnieuw om een volwaardige binnenring. Dit naar aanleiding van de vandaag gepresenteerde luchtkwaliteitsplannen van de gemeente Utrecht.
De ondernemers denken dat een complete binnenring de doorstroming van het verkeer bevorderd.Ze willen vooral meer banen over de Lessinglaan. Daar wil de gemeente een tunnel bouwen, maar tot die klaar is,worden vrachtwagens geweerd.
Bekijk ook de kaart met de ALU-plannen via de link hieronder.

Minder afsluitingen en meer trams voor Utrecht