RTL Nieuws: ecoduct voor Amelisweerd

UTRECHT - De A27 wordt verbreed en bij Amelisweerd komt een ecoduct van 500 meter. Dat zegt RTL Nieuws op basis van geheime stukken over de plannen voor de Ring Utrecht.
Amelisweerd moet op die manier dichter bij de stad worden betrokken. Het landgoed Amelisweerd is al jaren onderwerp van discussie. In de jaren tachtig was het gebied het toneel van een felle strijd en ook dit jaar waren er al protestacties tegen een weg.
Leidsche Rijn wordt volgens RTL ontzien. Het is onduidelijk of dat ook geldt voor Haarzuilens.
Over verbreding van de A12 wordt nog gesteggeld, omdat niemand dat wil betalen. Hoeveel geld het Rijk uittrekt voor meer en beter openbaar vervoer, is ook nog niet bekend.
Eind deze maand besluiten verkeersminister Eurlings en milieuminister Cramer, samen met de provincie en de gemeenten definitief over het project.

SCHAAMLAP

De Vrienden van Amelisweerd vinden dit plan helemaal niets. "We zijn gelijk gaan kijken hoeveel actiebuttons we moeten gaan bijdrukken", zegt voorzitter Jan Korff de Gidts.
"De overkapping is een schaamlap", vindt hij. "Er zal door de verbreding alleen maar meer verkeer komen en het lawaai in het gebied enorm vergroten." Korff de Gidts pleit nog steeds voor meer en beter openbaar vervoer, zoals in zijn plan De Kracht van Utrecht staat.
Daarin wordt ook gepleit voor meer tramlijnen en betere fietsroutes. Die lijken er te komen. In het Actieplan Luchtkwaliteit Utrecht, die het college van B&W vandaag presenteerde, worden er vier nieuwe tramlijnen genoemd.