Kort nieuws: Flatbrand in Utrecht

REGIO - Een woningbrand in Utrecht,maandagmiddag. In een flat aan de Spaaklaan brak brand uit, daardoor stond het portiek vol rook. Er was niemand thuis en de de brand werd snel geblust. Maar er is zoveel rookschade in de woonkamer, dat de bewoners ergens anders worden ondergebracht. De oorzaak is nog onbekend.
* De actiegroep Bomenridders uit Vianen maakt zich zorgen over de zogenoemde Groene Kaart. Die kaart maakt het mogelijk dat de gemeente straks bomen kan beschermen en kappen zonder vergunning. In een gesprek met wethouder Van Dijk hebben de Bomenridders een paar verbeteringen voorgesteld. Zo wil de groene actiegroep inspraak van de burgers bij kapplannen van de gemeente.
* Er is een nieuw gen ontdekt voor autisme. Dat meldt het UMC Utrecht. Een groep internationale wetenschappers, waaronder een aantal van het UMC, heeft ruim duizend families met meerdere autisten onderzocht. Ze ontdekten dat het ontbreken van een bepaald gen ervoor zorgt dat hersen-gebieden niet goed worden verbonden.
* Vier inbrekers zijn in de kraag gevat. Rond half acht zondagavond werd er ingebroken in een huis in Wijk bij Duurstede, waarna de daders er vandoor gingen in hun eigen auto én ze hadden ook een auto gestolen. Op de Australiëlaan in Utrecht zagen agenten de vluchtauto rijden, met vier mannen erin. Zij zitten vast. Maar de gestolen auto is nog zoek.
* Een jongen in Amersfoort is aangehouden, omdat hij een vlindermes op zak zak. Daar liep hij zondagavond op straat mee te zwaaien, waarna mensen de politie hebben gebeld. Agenten troffen de 16-jarige jongen aan op de Arnhemse-straat en hij is meegenomen naar het bureau. En zijn mes moest hij inleveren.
* Twee mensen zijn gewond geraakt bij een aanrijding in Amersfoort. Ze reden gisteravond samen in een auto op de Stadsring, toen ze door nog onbekende oorzaak van de weg raakten en tegen een boom botsten. De bestuurder en zijn passagier zaten bekneld en zijn daarna naar het ziekenhuis gebracht.
* Nieuwegein gaat de inwoners bijpraten over de toekomst van de gemeente. De gemeente wil weten hoe de stad er in 2030 uit moet zien. Maandag- en dinsdagavond zijn er twee informatie-avondenen kan iedereen ideeen inbrengen.
* Het plan voor vijf sociale koopwoningen in Westbroek is klaar. De huizen komen op de locatie Holsblokkenweg-oostzijde De plannen zijn besproken met de dorpsraad. De bouw moet begin 2011 van start gaan.
* In Harmelen is zaterdagavond een woning ontruimd omdat ervoor een auto in brand stond. Rond drie uur zagen bewoners van de Tureluur vuur uit een auto komen. De brand sloeg kort daarna over op een ernaast geparkeerde auto. Vanwege het gevaar ontruimde de politie een woning. Omdat de politie brandstichting vermoedt is onmiddelijk een onderzoek gestart.
* In Nieuwegein heeft een verwarde man zondagnacht voor opschudding gezorgd. De man vernielde plantenbakken op de Reinestijnseweg en belde aan bij huizen. De politie heeft hem opgepakt en na onderzoek door een arts is de onruststoker in de cel gezet. De politie weet nog niet wie de man is: hij spreekt Engels, maar vertelt niet wie hij is.
* Negen vrijwilligers van sportvereniging Zwaluwen Utrecht zijn onderscheiden met de Domtoren in Goud. De mannen begonnen twintig jaar geleden met het inzamelen van papier voor hun vereniging en de teller staat inmiddels op 10 miljoen kilo. Dat komt neer op een opbrengst van 300.000 euro.
* In Mijdrecht is zondagmiddag een auto in een sloot beland. Op de Ringdijk Tweede Bedijking verloor een automobilist door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur. Hij reed daarop achterstevoren de sloot in. De bestuurder is op eigen kracht het voertuig uit gekropen. De auto is door een bergingsbedrijf afgevoerd.
* Het culinaire evenement Sofie aan Tafel in Amersfoort wordt vervolgd. Vanwege het succes van drie edities is een stichting opgericht om Sofie de komende jaren ook aan tafel te houden. Het festijn is bedoeld om ontmoetingen te bewerkstelligen tussen Amersfoorters. Dat leidde dit jaar tot een recordaantal tafels en eters.
Volgend jaar gaat Sofie op 20 maart aan tafel.
* Op de Vechtdijk in Utrecht is dit weekend een auto te water geraakt na een aanrijding. Een 24-jarige man uit Soest kwam in botsing met een 27-jarige man uit Utrecht die daardoor in het water belandde. De bestuurder is uit de Vecht gehaald en met de ambulance naar het UMC gebracht. De andere bestuurder kwam met de schrik vrij.
* In Benschop is zondagnacht een dronken automobilist het water ingereden. De 41-jarige bestuurder raakte op het Benedeneinde Zuidzijde de macht over het stuur kwijt. De man kon zelf uit de auto kruipen, maar is wel zijn rijbewijs kwijt.